Leylandii snoeien

Leylandii is een populair tuinhegsoort en wordt vaak aangeplant als groene schermen rondom de tuin of als sierheg. De plant is gemakkelijk te kweken, maar heeft veel onderhoud nodig om er voor te zorgen dat de plant mooi in vorm blijft. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van Leylandii is het snoeien.

Waarom snoeien?

Het snoeien van de Leylandii is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de planten goed blijven groeien en hun vorm behouden. Snoeien is vooral belangrijk als je een haag wilt maken van de Leylandii. Door het regelmatig snoeien blijft de haag mooi in vorm. Ook zorgt het voor helderder groen.

Hoe te snoeien?

Allereerst is het belangrijk dat je je gereedschap gebruikt dat geschikt is voor het snoeien van Leylandii. Een goede takkenschaar is hiervoor een must. Daarnaast heb je ook een snoeischaar nodig. Met deze twee gereedschappen ben je goed uitgerust om de Leylandii te snoeien.

Voordat je begint met snoeien is het belangrijk dat je rekening houdt met de seizoenen. De beste tijd voor het snoeien van de Leylandii is het voorjaar of de herfst wanneer de planten nog klein en elastisch zijn. Als je ervoor kiest om je Leylandii in de zomer of winter te snoeien, kunnen de takken afbreken omdat ze hard en droog zijn.

Begin met het snoeien door de lange, dode takken te verwijderen. Kijk goed hoe het loof groeit, verwijder takken die te ver uitspringen of die in verschillende richtingen groeien. Ook takken die dood of ziek zijn kun je het beste verwijderen.

Vervolgens kun je de Leylandii bijknippen zodat het recht en in vorm blijft. Verdeel je stukken die je alleen bijknippen wilt goed over de haag. Knip links en rechts wat harder dan in het midden zodat de haag zich gaat homeostaseren en er rechter en compacter uitziet.

Hoe vaak snoeien?

Het snoeien van de Leylandii hoeft niet jaarlijks te gebeuren. Afhankelijk van hoe snel je haag groeit en hoe je deze wilt vormen, kun je beslissen of je eenmaal, twee maal of drie maal per jaar moet snoeien. Als je de haag eenmaal per jaar knipt is dit in de lente het meest geschikt.

Gereedschap voor snoeien van Leylandii

Om je Leylandii goed te kunnen snoeien heb je bepaalde gereedschap nodig. Een goede takkenschaar is hiervoor belangrijk als je takken wilt verwijderen, deze kun je gebruiken om de dode, zieke of te lange takken weg te knippen. Daarnaast heb je ook een dunne, flexibele snoeischaar nodig. Als je de haag een bepaalde vorm wilt geven is dit, samen met de takkenschaar, het meest geschikte gereedschap.

Conclusie

Snoeien is een essentieel onderdeel voor het behouden van de schoonheid van de Leylandii en is ook goed voor de gezondheid ervan. Het is belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt en dat je rekening houdt met welke periode je snoeit. Als je de juiste gereedschap gebruikt en de snoei goed uitvoert, zal de Leylandii er goed uitzien en een mooie haag maken.

Plaats een reactie