Liguster snoeien

Liguster

Hoe kan ik Liguster het best snoeien?

Liguster (Ligustrum) is een zeer populaire haagplant, die eenvoudig te onderhouden is en doorgaans weinig problemen veroorzaakt. Eén aspect van verzorging waarmee mensen echter regelmatig geconfronteerd worden, is het snoeien van hun Ligustrum. Hoewel het zeker de moeite waard is om deze planten te snoeien om de haag in een goede conditie te houden, is het van belang dat je het correct doet.

Het eerste wat u moet weten over het snoeien van Liguster is in welke periode je het het beste kunt doen. De beste periode is aan het einde van de lente, meestal begin juni. Dit is de tijd waarop de planten in de vegetatieve groeifase terecht zijn gekomen, maar er nog steeds zacht groeiend materiaal op de planten zit. Als je Liguster snoeit wanneer de overtollige verdamping van het blad is gestopt en het resulteert ook in een krachtige groei van de planten.

Om de plant adequaat te snoeien, moet je een scherp snoeimes gebruiken die in goede staat is. Kies voor een snee die schoon en recht is. Als het blad te veel of te weinig doorgesneden wordt, kan de plant gezondheidsproblemen ontwikkelen. Bladeren aan de takken moeten aan de bovenkant gesneden worden, zo dat het er uit ziet alsof je de tak alleen maar hebt afgebroken aan de rand. Op deze manier blijft de knop intact, waardoor de plant in staat is te herstellen na het snoeien.

Takken die meer dan 4 cm dik zijn, moeten met een haagschaar gesneden worden. Om de Liguster mooi en strak te houden, verwijder je dan alle te dikke, verticale takken aan de onderkant. Pas, als je aan het tweede jaar begint, kun je de onderste takken snoeien en plaatselijk verlengen door 1/3 van een tak via het kortste wegen af te kappen en vervolgens de twee takken met behulp van twee handen in het midden af te knippen, zodat de twee afzonderlijke takken even lang zijn.

Om te zorgen dat de planten mooi groeien, moeten ze eens per jaar gesnoeid worden. Voer het snoeien uit aan het eind van de lente, wanneer de bloemen beginnen uit te lopen. Houd er rekening mee dat de planten waarschijnlijk meerdere jaren nodig hebben om hun uiteindelijke vorm te krijgen. Daarom is het meestal niet noodzakelijk om de Liguster jaarlijks te snoeien. Als de plant al een volwassen vorm heeft, hoeft u deze alleen te trimmen om de mooie vorm te behouden.

Samenvatting

Hoewel veel mensen in het donker tasten wanneer het aankomt op het juiste moment en de juiste methode voor het snoeien van Liguster, is het eenvoudig als je weet wat je moet doen. Het snoeien van Liguster dient te gebeuren aan het einde van de lente, meestal begin juni, met de juiste gereedschappen, zoals een scherp snoeimes en een haagschaar. Houd er rekening mee dat je verschillende jaren nodig hebt om de uiteindelijke vorm van de Liguster te bereiken. Zolang je de plant eenmaal per jaar snoeit, zal de vorm en het uiterlijk ervan verbeterd worden.

Plaats een reactie