Magnolia snoeien

Magnolia’s zijn prachtige, exotisch ogende struiken die lekker geurende bloemen voortbrengen. Hoewel de struik vaak in brede borders staat, geeft het goed snoeien in een vorm knip ervoor dat de magnolia op haar best uitkomt. In dit artikel bespreken we hoe je de magnolia het beste kunt snoeien, welke periode het meest geschikt is om te snoeien en welke gereedschappen je hiervoor kunt gebruiken.

Wanneer is het beste om te snoeien?

De ideale tijd om magnolia te knippen is het late voorjaar, vlak voordat de nieuwe bloemenknoppen beginnen zichtbaar te worden. Als je de magnolia uitsluitend hebt omdat de bloemen mooi zijn, zou je dit rond die tijd doen. Maar sommige mensen snoeien ook een specifieke vorm naar het gewenste silhouet. Als dit het geval is, is het efficiënter om dit drie tot vier keer per seizoen te doen, waaronder meerdere malen in het late voorjaar.

Hoe de magnolia het beste te snoeien?

Wanneer je besloten hebt dat jouw magnolia aan wat snoeiwerk toe is, is het belangrijk om de juiste techniek hiervoor toe te passen. Als eerste is het belangrijk de magnolia altijd schuin af te knippen met uw snoeischaar. Doe dit door een heel gebied van knoppen boven- en onderaan af te knippen. Op deze manier verklein je het aantal knoppen dat afsterft en krijgt de magnolia de gelegenheid om in de vorm te groeien die jij beoogt. Als je doneert met starens uitrukken, is het belangrijk om dit voorzichtig te doen en de stam niet te beschadigen.

Gereedschappen om te gebruiken tijdens het snoeien

Het soort gereedschap dat je voor het snoeien van de magnolia gebruikt, hangt af van de grootte van de struik. Als de magnolia klein is, heb je waarschijnlijk geen lange heggenschaar of lange stok-schaar nodig. In plaats hiervan kun je gewoon goede kwaliteit, kleine snoeischaren gebruiken. Als je een grote magnolia hebt, dan is het handig om een lange heggenschaar te gebruiken, aangezien dit het knippen gemakkelijker maakt. Ook schoffelen kan behulpzaam zijn bij het opruimen van de omgeving.

Overige zaken die je moet weten bij het snoeien van Magnolia’s

Het is belangrijk om te weten dat magnolia’s veel water nodig hebben. Wees er ook zeker van dat de magnolia gedurende de hele zomer voldoende water krijgt. Na het snoeien kan het nuttig zijn om wat kunstmest toe te voegen aan de bodem, vooral als je veel door snoeien hebt verwijderd. Magnolia’s kunnen ook last hebben van schimmelziekten, dus het is belangrijk om de struik goed gezond te houden door op tijd te doden. Controleer regelmatig de bladeren op tekenen van schimmel en plantmateriaal dat er misschien niet goed uitziet en haal dit weg.

Samenvatting

Om ervoor te zorgen dat je magnolia gezond en mooi blijft, is het belangrijk om deze het juiste snoeiwerk te geven. Laat degene die je hebt in het voorjaar knippen om het mooiste resultaat te behalen. Hoewel er verschillende gereedschappen zijn die je kunt gebruiken, zijn kleine snoeischaren de meest geschikte voor kleine magnolia’s. Gebruik een lange heggenschaar als je een grote magnolia hebt. Vergeet niet wat kunstmest toe te voegen aan de bodem wanneer je klaar bent en check regelmatig op schimmelziekten.

Plaats een reactie