Meidoorn Boom snoeien

Het snoeien van een meidoorn boom is essentieel om een intelligente, gezonde en duurzame boom te krijgen. Meidoorns hebben een sterke, snelle groei en kunnen uit kleine stukjes worden gekweekt. Het is belangrijk om een meidoornboom op de juiste manier te snoeien, zodat de boom de juiste vorm en structuur heeft. Snoeien moet gedaan worden zodra de bladeren beginnen te komen, en dan meermaals iedere twee jaar herhaling.

Wanneer je moet snoeien?

Je moet een meidoornboom snoeien in de late herfst of vroege wintermaanden, net voor de vorstinvallen. Tijdens deze periode is de boom het minst actief en dat betekent dat er minder schade aangericht wordt als je gaat snoeien. Het is ook het beste om de vormschaarste deel van de winter te laten, omdat deze lage temperatuur de boom een kans geeft om te herstellen.

Hoe je de Meidoorn boom moet snoeien

Het is belangrijk om het snoeien van een meidoornboom in fasen uit te voeren, waarbij twee fasen centraal staan: vormschaarste en verjonging. Bij vormschaarste ga je weg met de dood hout, beschadigd en dicht hout. Laat de verticale ledematen staan die op de hoofdstam groeien omdat deze meer elasticiteit en ademruimte bieden. Verjonging is gericht op het bevorderen van nieuw hout en mooie takken. Je doel is om twee of drie horizontale ledematen te vinden die vanuit de hoofdstam verticaal groeien. Deze ledematen kun je afsnoeien tot de gewenste diameter, waardoor de takken beter geopend worden.

Gereedschappen die je nodig hebt

Voordat je begint met het snoeien van je meidoornboom, moet je ervoor zorgen dat je de juiste gereedschappen voor het werk hebt. Je hebt een paar verschillende snoeigereedschappen nodig, zoals: scherpe snoeischaar of snoeischaar met dunne stam; een hoogwerker of ladder om de hogere bomen te bereiken; gebogen schaar voor moeilijk bereikbare takken; een kleine steekzaag voor dikkere takken; en een steelzaag voor het doorsnoeien van de hoofdstam. Houd de gereedschappen goed schoon en scherp voor een veilig en effectief snoeien.

Veiligheidsmaatregelen

Gezond verstand, goede kleding en veiligheidsuitrusting zijn de basiselementen van verstandig snoeien. Draag lange, stevige schoenen en kleding en gebruik stevige handschoenen voor extra bescherming. Gebruik ook oogbescherming als je boven aan een ladder staat om bomen te snoeien. Het is ook essentieel om altijd een eerste-hulp kit bij de hand te hebben. De kit moet inclusief water, antiseptisch middel, een pijnstiller en verbandmiddel zijn.

Tips om je te helpen bij het snoeien van een Meidoornboom

Om ervoor te zorgen dat je meidoornboom gezond en sterk blijft, moet je hem op de juiste manier snoeien. Probeer het volgende als je een meidoornboom wilt snoeien:

  • Zorg er eerst voor dat je de juiste gereedschappen hebt.
  • Ga de kroon van de boom inspecteren en verwijder dode, gebroken of beschadigde takken.
  • Snoei tegen het buigen van ledematen – alleen als dat nodig is.
  • Gebruik een schone, scherpe snoeischaar voor kleinere takken en verwijder alle afgezaagde takken.
  • Verwijder geen meer dan eenderde van de grootte van de boom.
  • Gebruik een hoogwerker of ladder om de hogere takken te bereiken.
  • Gebruik een stalen zaag om de hoofdstam te verkleinen.

Het snoeien van een meidoornboom is essentieel om een gezonde groeistructuur te behouden. Door de meidoornboom in te korten, worden de takken beter geopend, neemt de kans op meeldauw en schimmelziekte af en worden seizoensgebonden bloei- en ontwikkelingsproblemen verminderd.

Plaats een reactie