Meidoorn snoeien

Meidoorn is een prachtige, bladverliezende struik. Hij bloeit in de lente door het jaar heen in prachtige witte en lichtgele bloemen en voorziet tuin of boomgaard van veel kleur. Het blad is klein en gaaf en heeft een licht, grijsgroen kleur van april t/m oktober. In de winter, als de boombladeren verloren gaan, is Meidoorn een decoratief element in uw tuin. Snoeien van de Meidoorn is essentieel om de structuur van de struik te behouden en om te zorgen dat de struik goed blijft groeien.

Wanneer is het beste om te snoeien?

Het beste moment om te snoeien is tijdens de winter, voordat de struik weer begint te groeien. Snoeien in de lente is te laat, omdat de bladeren dan al in het groeiseizoen zijn. Voor de kiemkracht betekent dat het snoeien moet worden uitgevoerd voordat de stof die het aanzicht van de boom geeft, zoals bloemen en bladeren, verschijnen. Bij voorkeur voordat de nieuwe lentetoppen verschijnen. Snoeien in de winter betekent ook dat de meeldauw minder kans heeft op het voeden van de schimmels.

Hoe Meidoorn te snoeien?

Snoeien van Meidoorn begint met het verwijderen van alle dode, gebroken takken. Het is belangrijk om de dode takken volledig te verwijderen, verzacht de tak door het snoeien in delen. Dit voorkomt dat de stam open blijft. De dode takken kunnen ook worden verwijderd om het uiterlijk van de struik te verbeteren. Vervolgens worden de lange, uitgroeiende takken verwijderd. Wanneer deze worden weggesneden, worden de krachtige jonge takken die eronder groeien blootgesteld voor meer licht en lucht. Deze jongere takken moeten ook worden verwijderd, omdat ze niet sterk genoeg zijn om te dragen wat erop komt. Als laatst moeten de takken waar geen bloemen aan groeien worden verwijderd. Dit verbetert de bloemproductie. De beste manier om wieken te snoeien is door een groot, vloeiend gesneden van boven naar beneden te maken. De hoofdtakken kunnen in de lente worden beperkt tot het behouden van de vorm van de struik.

Gereedschappen die nodig zijn voor het snoeien van Meidoorn?

Voor het snoeien van Meidoorn zijn scharen, snoeischaar of een stokzaag nodig. De scharen zijn handig wanneer u kleine en middelgrote takken wilt verwijderen. Gebruik de stokzaag voor het verwijderen van grote takken. Het is belangrijk dat je kwalitatief goede gereedschappen gebruikt. Controleer of de messen scherp zijn voordat je begint met snoeien. Scherende gereedschappen maken het snoeien eenvoudiger en voorkomen dat de takken gaan uitzetten en defect raken. Naast de scharen en de stokzaag, heb je ook een ladder nodig om je bij de hoogste takken te kunnen om te snoeien. Vergeet ook geen oogbescherming en handschoenen als je gaat snoeien, dit vermijdt kleine ongelukjes.

Waarom is het belangrijk om Meidoorn te snoeien?

Meidoorn is een mooie struik, maar het is ook gevoelig voor ziekte en plagen en het zal niet langer bloeien als het niet goed wordt gesnoeid. Daarom is het belangrijk om de struik te snoeien. Snoeien voorkomt infectie, of totale vermesting. Door de dode takken te verwijderen, verhoogt de luchtcirculatie en neemt de kans op plaaginfestatie af. Door het snoeien met regelmaat elimineer je ook oude hout en zeer oude takken waar geen bloemen meer op verschijnen. Dit helpt bij het intensifiëren van de bloei.

Hoe kan je overtollige groei minimaliseren?

Het controleren van de groei van de struik is een belangrijk onderdeel van de snoei. Door af te knippen wat langer is dan de rest, kan je ervoor zorgen dat er weinig overtollige groei is. Afknippen wat niet thuis hoort aan de tak, verwijderen wat te dicht op elkaar staat en verwijderen van de waterlopen, het is erg belangrijk bij het snoeien. Door het snoeien van takken met te korte internodes, zullen de weinig zijtakken die worden veroorzaakt meer gevoelig zijn voor schade door regen, sneeuw en andere weersomstandigheden. Teveel snoeien kan het tuinbeeld verpesten en de bovenkant van de struik te licht verlaten.

Samenvatting

Om ervoor te zorgen dat Meidoorn gezond blijft en bloeit, is snoeien essentieel. De beste tijd is om te snoeien tijdens de winter, voordat de bladeren verschijnen. Verwijder alle dode, gebroken takken, schuin doorgeknipte takken en alles wat niet relevant is. Voor het snoeien heb je scharen, snoeischaar of stokzaag en een ladder nodig. Door met regelmaat te snoeien, kun je ervoor zorgen dat overtollige groei wordt geminimaliseerd.

Plaats een reactie