Moerbei snoeien

Moerbei is een van de meest bezochte struiken in Nederland. De bladeren zijn zeer voedzaam en worden door veel tuinliefhebbers gebruikt in groentesoepen, salades en smoothies. De stam van de moerbei is robuust, wat resulteert in een mooie struik die zich tot een behoorlijke hoogte uitstrekt. Om de struik er op zijn mooist uit te laten zien is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer u een moerbei het beste kunt snoeien om een gezonde en mooie struik te behouden.

Hoe moerbei te snoeien

Het beste moment om een Moerbei te snoeien is tussen november en maart. Snoeien in oktober en april is ook acceptabel, maar als het aankomt op moerbei snoeien, is het beter om wat vroeger mee te beginnen omdat dit planten in staat stelt om na het snoeien beter te herstellen. Snoei de moerbei niet tijdens de groeiperiode, dat is de tijd van de lente tot de zomer. Als je de moerbei in deze periode snoeit, wordt hij zwakker en kunnen er ziektes optreden. Het is ook beter om de Moerbei in de winter te snoeien als hij bladeren heeft. Als je de takken in de lente snoeit, staan de knoppen bloot en hebben de vogels gemakkelijker toegang tot de zaden.

Voor het snoeien van een moerbei moet je de juiste gereedschappen gebruiken. Gebruik een scherp snoeimes, inschikmes of tuinschaar die kan worden gebruikt om de takken te verwijderen. Snoei de grote takken dicht bij de stam van de moerbei. Als je meer takken wilt verwijderen, gebruik je het snoeimes om de stam te verjongen. Dit leidt tot een kleinere, krachtigere struik. Als je de moerbei gaat verjongen, vergeet dan niet om de binnenste takken die het meest zwaar bewerkt zijn te verwijderen. Op deze manier zal de struik zich beter laten verjongen en zal hij dichter worden.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Het is ook belangrijk dat je de Moerbei goed verzorgt. Reinig het kapmes goed na elke snede om besmetting van verschillende ziektes te voorkomen. Snoei niet meer dan de helft van de hoogte van de moerbei. Als je te veel takken snoeit maak je de moerbei ook zwakker. Als je de Moerbei jaarlijks snoeit, moet je niet meer dan 30 tot 40 procent verwijderen, zodat hij zich goed kan herstellen.

Herstellen na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om te zorgen dat de plant goed wordt hersteld. Gebruik na het snoeien luchtige, vochtige grond om het snoeihout op te begraven. Dit zal helpen om het meest brandend vocht te absorberen. Doorspoel de grond rond de moerbei na het snoeien om de grond nog meer te verzadigen. Gebruik een snoeikleine om takken die te dik of te dicht bij elkaar staan te verwijderen. Als de moerbei onder de invloed van de zon staat, moet je deze zo veel mogelijk beschermen. Laat na het snoeien zo nodig versnit aan en gebruik een bodemverwarming om de wortels te beschermen.

Conclusie

Om een gezonde, mooie struik te behouden, is het belangrijk om de moerbei op de juiste manier te snoeien. Snoei de moerbei tussen november en maart met een scherp snoeimes, inschikmes of tuinschaar. Verwijder grote takken dicht bij de stam en vermijd het snoeien in de groeiperiode. Na het snoeien herstellen is ook belangrijk. Gebruik luchtige vochtige grond om de resten te begraven en doorspoel de grond na het snoeien zodat het vocht goed kan nu kunnen absorberen. Als je deze stappen volgt, zal je moerbei er elk jaar weer op zijn mooist uitzien.

Plaats een reactie