Nepeta snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel om het meest uit je Nepeta te halen. Of je nu een schaduwtuin of een zonnige bloementuin hebt, het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je Nepeta het beste kunt snoeien, zodat je ervoor kunt zorgen dat je plant gezond en mooi blijft.

Wanneer te snoeien?

De beste tijd om je Nepeta te snoeien is in de late herfst of de vroege lente. Dit is de tijd waarop de plant de beste kans heeft om terug te komen voor het nieuwe seizoen en nieuwe groei te produceren. Als je je Nepeta snoeit in het voorjaar en het laat overwinteren, zorg er dan voor dat je dit niet te laat doet, omdat dit de kans dat de plant bevriest verhoogt.

Als je nepata in de zomermaanden snoeit, kan het de bloemenproductie verminderen voor de rest van het seizoen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar Body
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.66

Hoe te snoeien?

Om te bepalen hoeveel je wilt snoeien, is het belangrijk om te begrijpen wat nepata is. Nepeta is een hardhoutig, bloeiend struik. Dit betekent dat de plant een jaarlijkse variëteit heeft of een tweejarige variëteit.

Voor een eenjarige nepata is het raadzaam om de plant tot ongeveer de helft of driekwart in het voorjaar te snoeien. Dit zal zorgen voor een vollere, sterkere plant in het seizoen. Als je een tweejarige nepata hebt, is het beste om de planten elk jaar af te knippen of ze af en toe te trimmen.

Voor optimaal gebruik van gereedschap is het belangrijk om het juiste type te gebruiken. Hoewel allerlei soorten scheermessen geschikt zijn voor het snoeien van Nepeta, raden we aan om kleine, speciaal gemaakte snoeischaren of een handzaag voor het beste resultaat te gebruiken.

Aanbevolen snoeitechnieken

Als je begint met snoeien, abonneer je dan eerst op een goede basistechniek. Er zijn verschillende technieken om je Nepeta te snoeien, maar een van de meest voorkomende is de schoksnoei. Deze techniek is het meest effectief voor het verwijderen van mismaakte of dode bloemen of takken. Om deze techniek uit te voeren, knip je met een schaar of zaag steeds 1/3e van het takhout weg.

Een andere populaire techniek is het vormsnoei. Dit is het beste als je je Nepeta een bepaalde vorm wil geven. Bij vormsnoeien ga je systematisch de plant vormen door verschillende lagen en hoeken te maken. Voor vormsnoei raden we aan om een dunne schaar of een kleine speciale snoeischaar te gebruiken.

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen met het snoeien van je Nepeta. Nadat je je hebt geabonneerd op een basistechniek, moet je de plant in de gaten houden en stoppen met snoeien zodra je denkt dat er geen verdere snoei meer nodig is. Als je het te lang snoeit, kan je nepata uitdrogen en sterven of bladeren verliezen.

Behandelen na het snoeien

Als je klaar bent met het snoeien van je nepata, moet je de plant behandelen na het snoeien. Je kunt een snoeimiddel op de stukken aanbrengen om het genezingsproces te versnellen en tegelijkertijd ongewenste onkruiden te stoppen. Nadat het snoeimiddel droog is, moet je de plant bedekken met een laag humus of compost om vochtverlies te voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van je Nepeta kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste gereedschappen en technieken zal je zeker het meeste uit je nepata kunnen halen. Door je nepata in de late herfst of vroege lente te snoeien, de plant op de juiste manier en de juiste hoeveelheid te snoeien, en de plant te behandelen na het snoeien krijg je een gezonde plant met volle bloei.

Plaats een reactie