Notenboom snoeien

De Notenboom is een van de mooiste bomen om in de tuin te hebben. Het is een hardhoutige plant waarvan de spreidende takken prachtig boven het groen van het landschap uitsteken. Het is een langzaam groeiende boom, die eens in de tien tot twaalf jaar gesnoeid moet worden. Snoeien geeft de boom net dat extra duwtje zodat hij zich optimaal kan blijven ontwikkelen, maar het is ook nodig om de boom positief te vormen en het uiterlijk van de boom te verbeteren. In dit artikel leggen we uit hoe je een Notenboom het beste kunt snoeien, wanneer je dit het beste kunt doen en wat je nodig hebt om dit te doen.

Waarom snoeien?

Snoeien is nodig om de levensduur van de Notenboom te verlengen en te voorkomen dat hij stokoud en ontaard wordt. Door het snoeien van een Notenboom krijgt hij een betere verdeling van het blad, waardoor hij meer licht krijgt. Daarnaast zorg je ervoor dat de takken gezond zijn, doordat de dode, zieke of verdorde takken worden verwijderd. Ook worden de takken die binnen de boom te veel kruisen, verwijderd om te voorkomen dat schimmel kan ontstaan. Het snoeien geeft de Notenboom de ruimte om de optimale verdeling van het groen te verkrijgen.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om een Notenboom te snoeien is tijdens de wintermaanden, wanneer de boom in rust is. Ieder jaar is het toch raadzaam om even te controleren of er dode, zieke of verdorde takken zijn die verwijderd moeten worden. Je kunt de Notenboom ook na de bloeiperiode – de zomer – snoeien, maar dit is minder verstandig omdat dit veel energie van de boom afneemt waardoor hij beter keuzes maakt als hij weer gaat groeien. Daarnaast is het van belang om te wachten tot na de bloeiperiode, omdat je dan nog steeds de knoppen in de takken kunt zien.

Hoe snoei je de Notenboom?

Notenbomen kun je het beste snoeien met een stokzager of een draadzaag. Voordat je gaat snoeien, is het verstandig om de takken en twijgen te beoordelen. Hiernaast is het ook belangrijk om de takken die je gaat snoeien zorgvuldig van de rest te onderscheiden, zodat je geen takken beschadigt. Op de meeste Notenbomen moet je de jongere takken die dicht opeen groeien en elkaar verdringen, verwijderen. Ook moet je de ongelijke stam verwijderen en als je concurrentrijke takken wilt behouden, moet je deze afsnoeien.

Gereedschappen

Om een Notenboom goed te snoeien heb je het volgende gereedschap nodig: een stokzager of een draadzaag, een handschaar en/of een secateurs, een loofscheerder, een tuinschaar en een ladder. De stokzager en draadzaag zijn nodig om de takken die je gaat snoeien stevig te ondersteunen en te verwijderen. De handschaar en/of secateurs zijn nodig om kleine takken, twijgen en knoppen af te knippen. De loofscheerder is handig om veel kleinere, jonge twijgen en takken af te snoeien. De tuinschaar is nodig om de bovenste takken te verwijderen, en de ladder is nodig om hoger gelegen takken te kunnen snoeien.

Conclusie

Snoeien is erg belangrijk voor Notenbomen, omdat ze alleen zo gezond mogelijk blijven. Het is het beste om de Notenboom in de winter te snoeien, zodat de boombeschadiging tot een minimum wordt beperkt. Bovendien moet je de juiste gereedschappen gebruiken om de Notenboom goed te snoeien, zoals een stokzager, een handschaar, secateurs, een loofscheerder, een tuinschaar en een ladder. Als je de Notenboom regelmatig op de juiste manier snoeit, zal de Notenboom gezond en schitterend blijven.

Plaats een reactie