Notenboom Snoeien

Notenbomen, of Juglans regia, zijn grote decidueuze bomen die in tropisch, subtropisch en gematigd gebied voorkomen. De notenbomen worden meestal gekweekt om hun noten te verkrijgen, maar ze hebben ook een aantrekkelijk blad en een mooi silhouet dat een poort aan het eind van een lange tuinweg kan markeren. Om ze gezond en geordend te laten zien, is snoei nodig. Als u op de juiste manier snoeit, kunt u een meer consistente oogst verwachten, ook.

Wanneer Notenbomen Snoeien?

Het beste moment voor snoei is in de late lente of het vroege voorjaar, zodra de boom uit de winterrust komt en de bladeren beginnen te verschijnen. De meeste snoei wordt gedaan voordat de knoppen dik worden, maar als een klimop van een notenboom ontstaat, kan vette takken ook later in het seizoen worden verwijderd. Begin bij de basis van de stam en werk naar boven. Als u knippen doet terwijl de knoppen al dik zijn, kunt u de groei van de boom belemmeren.

Hoe een Notenboom te Snoeien?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de notenboom goed snoeit. Gebruik alleen verouderd gereedschap, zoals een snoeischaar, snoeischaar of kloofmes. Als de takken stevig zijn, gebruik dan een hakmes of bijl. Sterke lijm is niet nodig, omdat de notenboom zichzelf zal hechten als u de schade tot een minimum beperkt. U wilt ook een schone snit maken. Als je de schors per ongeluk beschadigt, kun je de stam beschermen door een stuk tuinbouwfolie om de stam van de boom te binden.

Het eerste dat je moet doen is elke dode, zieke of doodlopende tak verwijderen. Dode takken leiden tot schimmel en ziekten. Als de takken netelig zijn of dicht bij elkaar staan, verwijder dan de grootste meeststam om de luchtverkeer te verhogen. Als de takken dik, stijf en onregelmatig worden, snoei ze dan wat om de vorm van de kroon te verbeteren. Als u oude notenbomen gebruikt, snoei dan geen toppen. Hiermee verbetert u de luchtcirculatie en lichtpenetratie en voorkomt u schimmelziekten. U zult ook de sectie die de afgelopen winter is aangetast verwijderen.

Verzorging na Snoei

Na het snoeien is het verstandig om vrouwtjesnotenbomen met kunstmest te bemesten om de tekortkomingen aan te vullen. Kunstmest helpt de boom om te groeien en zijn verschillende hoeveelheden aan stikstof, fosfor en kalium aan vulnerable notenbomen te geven. Als de notenboom nog niet goed gevoed is, kunt u ook compost of organische meststoffen toepassen. Vermijd het gebruik van chemische meststoffen die schadelijk kunnen zijn voor de boom.

Als u een notenboom blootstelt aan extreme weersomstandigheden, zoals intense hitte, vorst of droogte, kunt u de wortels en het ritme van de stam inspuiten. Dit kan worden gedaan met een tuinslang en het helpt de boom in balans te brengen. Gebruik geen sprinklers voor de stam of de kroon, omdat de bladeren de zon weerkaatsen en de kans op brandwonden verhogen. U kunt ook mulch toevoegen om de wortels te beschermen tegen schimmelziekten.

Conclusie

Notenbomen snoeien is een eenvoudige taak als u de juiste gereedschappen en technieken gebruikt. Het is echter belangrijk dat u het snoeiproces begrijpt en waarom het nodig is. De notenbomen hebben naast het snoeien ook extra verzorging nodig, dus verzorg ze zo goed mogelijk. Voer regelmatig inspectie uit en verwijder zieke, dode of doodlopende takken om de algehele gezondheid van de boom te waarborgen.

Plaats een reactie