Oleander snoeien

Oleanders groeien als snel groeiende struiken, soms tot een hoogte van twee meter of meer. Als je Oleanders in goede conditie wilt houden, dan is periodiek snoeien nodig. Er zijn verschillende manieren om Oleander te snoeien, en elke methode heeft zijn eigen voordelen. Hieronder leggen we uit wat je het beste kunt doen.

Wanneer Oleander Snoeien?

Oleander is het meest geschikt om tijdens de lente te snoeien. Omdat Oleanders in milde klimaten alleen bloeien in de zomer, heb je de meeste bloei als je je Oleanders in mei of juni snoeit. In koudere klimaten, zoals in Nederland, raden we aan om de snoei te doen als de Oleander klaar is met bloeien, tussen mei en juli.

Hoe de Oleander Snoeien?

Voordat je begint met het snoeien, zie je ernaar om te zorgen dat alle gereedschappen die je gaat gebruiken, proper en scherp zijn. Als je de takken van de oleander gaat knippen, zorg ervoor dat je zowel hout- als takkenschaar gebruikt; met de houtschaar kun je grotere en dikkere takken snoeien, terwijl je het kleinere en dunnere werk kunt doen met de takkenschaar.

Begin met snoeien in het midden van de struik. Verwijder alle takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen. Als je deze takken laat staan, kan dit een knoop veroorzaken die tegen de twijgen wrijft en zo de plant gaat verwonden.

Kijk ook naar de takken aan de top van de struik. Verwijder iets meer dan de helft van deze takken. Langer groeiende takken mogen je ook gedeeltelijk afknippen, om de oleanderstruik in balans te houden.

Na het verwijderen van de oude takken, zijn er nog wat trims te doen. Verwijder eventuele bladeren en bloemen die ongesnoeide delen blijven bedekken, evenals alle takken die niet volledig horizontaal groeien.

Als laatste, als je de staal helemaal hebt verbeterd en er geen knopen of takken meer te zien zijn, kun je de Oleander tijdens de lente of zomer versieren met een paar bloemen.

Na het Snoeien

Nadat je de Oleander hebt gesnoeid, is het belangrijk om de struik te fertiliseren. Er zijn veel verschillende soorten olie dat je kunt gebruiken, en elk type heeft zijn eigen voordelen. Kijk vooraan in het tuincentrum naar wat voor soort olie geschikt is voor jouw Oleander.

Na het voeden van de oleander is de volgende stap om de grond rond de struik in de gaten te houden. Zorg ervoor dat er geen bedekkende lagen aarde ontstaan, en dat er geen onkruid gaat groeien. Ten slotte, zoek ervoor dat je je Oleanders regelmatig controleert om er zeker van te zijn dat ze gezond blijven.

Conclusie

Oleander snoeien is een leuke en eenvoudige manier om je tuin er tip-top uit te laten zien. Door de Oleander regelmatig te snoeien kan je ervoor zorgen dat je Oleander in goede conditie blijft, met een prachtige bloemen en een gezonde groei. Door te focussen op de juiste tijden om te snoeien, het gebruik van de juiste gereedschappen en het voeden van de Oleander kun je ervoor zorgen dat je een mooie tuin hebt.

Plaats een reactie