Olijf snoeien

Olijvenbomen behoren tot de meest aangeplante soort in het Nederlandse klimaat en vele tuiniers genieten van de schoonheid en vruchtbaarheid die deze soort biedt. Om de optimale bloei, vruchtbaarheid en schoonheid te behouden, is het belangrijk om de boom juist te snoeien. Hieronder informeren wij over hoe je Olijf het beste kunt snoeien. Zo nemen we het in welke periode van het jaar je het beste kunt snoeien, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Wanneer?

Het beste moment om te beginnen met snoeien is het einde van de winter, waarin de Olijf wordt voorzien van een licht snoei. Als de sneeuw vallen, is het ook oké om de Olijf te snoeien, maar alleen als het weinig sneeuwt. Als er veel sneeuw in de winter is gevallen, betekent dit dat het binnenkort klaar is voor het plantseizoen en dat het beter is om het snoeien te vermijden. Het snoeien moet ook worden uitgesteld tot aan het begin van de lente als er veel regen wordt verwacht. Dit wordt sterk aangeraden omdat de warmte en de lichtinval de snoeiwijze kunnen beïnvloeden.

Hoe te snoeien?

Zodra het moment is aangebroken om de Olijf te snoeien, is het belangrijk om de meest effectieve methoden te gebruiken. Omdat Olijvenbomen kunnen worden gekweekt in zowel natuurlijke als gecultiveerde stijlen, is het essentieel om een snoei plan op te stellen. Een goed olijf snoeiplan kan alleen worden ontwikkeld door eerst de grenzen van de boom te bepalen. Er moet rekening worden gehouden met de structuur, de fruitproductie, de locatie en het algehele klimaat. Daarna kan een beheerplan worden opgesteld dat specifiek is voor die specifieke boom.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Het begin is het verwijderen van de uitgebloeide lotsen en het afsnijden van de verdorde of beschadigde takken. Snoeien is ook belangrijk om de interne structuur van de boom te verbeteren. Daarom moeten veel van de middelste takken worden verwijderd om meer licht naar binnen te laten. Als deze middelste takken worden verwijderd, stimuleert dit een betere luchtstroming en geeft het meer ruimte voor de stam. Dit helpt de boom om een sterkere, robuustere structuur te ontwikkelen.

Gereedschappen

Wanneer u begint met het snoeien van een olijf, zijn er verschillende gereedschappen die u nodig heeft om het werk efficiënt te doen. Elke snoeitool heeft een verschillend doel, dus het is belangrijk dat u de juiste tool voor de juiste taak gebruikt. Een van de meest voorkomende gebruikte tools voor het snoeien van olijfbomen is de snoeischaar. Deze schaar is erg handig voor het verwijderen van kleine takken en uitspruiten. Een andere veelgebruikte tool is een elektrische snoeimachine. Deze machine is handig voor het snoeien van middelgrote takken. Als u een langere tak wilt verwijderen, heeft u een lommerriem nodig om de tak naar beneden te hijsen. Dit voorkomt schade aan de boom.

Afsluitend

Door de bovenstaande informatie te volgen, kunt u eenvoudig een goed olijf snoeiplan opstellen. Bij het snoeien van olijfbomen moet rekening worden gehouden met het klimaat, de locatie, de structuur en de fruitproductie van de boom. Daarnaast moet de juiste gereedschappen worden gebruikt om het snoeiwerk te verrichten, waaronder snoeischaar, elektrische snoeimachine en lommerriem. Als deze dingen correct worden gebruikt, kan de Olijfvrucht met tijd, liefde en zorg een zeer hoge kwaliteit en productie bereiken.

Plaats een reactie