Olijf snoeien

Olijf spat met zijn lange groene bladeren en oude geschiedenis uit in tuinen over de hele wereld. De olijf is een sterke verdraagzame plant die hier al duizenden jaren wordt verbouwd en bewonderen. Olijf is makkelijk te veredelen (door de klaren) en je kunt er maar al te graag wat extra tijd aan besteden. Om een goede oogst te verkrijgen, en mooie olijfbomen, is het belangrijk dat je Olijf regelmatig snoeit. Lees hier verder hoe je deze bomen op de juiste manier kunt snoeien.

Waarom je olijf moet snoeien?

Het snoeien van Olijf is zo’n belangrijke activiteit, omdat het de groei, het uiterlijk en de olijfoogst kan aanpassen. Door te snoeien kun je de olijfbomen in de juiste richting bewegen en vormen op de manier die jij wilt. Ook verkrijg je een beter overzicht van je boom, zodat je minder last hebt van ongedierte.

Het is ook belangrijk om je Olijf te snoeien, omdat het algehele gezondheid van je bomen versterkt. Als je de boom snoeit, creëer je een betere luchtcirculatie. Dit helpt om schimmelziektes en schade door insecten te voorkomen. Het is ook interessant dat Olijf hierdoor meer regenwater kan absorberen, wat na het snoeien duidelijk te zien is.

Wanneer moet je Olijf snoeien?

In Nederland is het meestal de beste tijd om je Olijf te snoeien van december tot maart. Het is een goed idee om te beginnen met het snoeien voor de wintervakantie. Dit is het moment dat je je olijf klaar kan maken voor de winter en beschermd staat tegen schimmelziektes. Dit is ook beter want dan hoef je minder verwelkt fruit te verwijderen.

Als je al een Olijf boom hebt, kun je het hele jaar door snoeien om de kwaliteit van je oogst te verbeteren. Als je de olijf gaat verpotten, of hij op een andere manier wordt verplaatst, is het ook verstandig om opnieuw te snoeien. Om info te krijgen over de soorten snoei, de gereedschappen en de technieken die je kunt gebruiken, is het ook een goed idee om professionele hulp te verkrijgen. Er zijn veel boerderijen die je hierbij kunnen helpen.

Soorten (prunen) Snoei technieken

Olijf kan worden gesnoeid op drie verschillende manieren, afhankelijk van de grootte, de locatie en de leeftijd van de boom:

Lichte snoei

De lichte snoei is de meest algemene techniek die om de twee tot drie jaar gebruikt wordt om het uiterlijk en de kwaliteit van de olijven te verhogen. In deze methode worden langwerpige en knoestige takken verwijderd om de lucht circulatie en de vorm te verbeteren, en de oogst van de olijven te vergemakkelijken.

Krachtige snoei

De krachtige snoei wordt gebruikt wanneer de boom afnamet of als de olijf eenstark is gemaakt. In deze methode moeten de takken boven de vrucht gesnoeid worden om meer licht aan de achterkant van de boom te geven. De bladeren onder deze takken moeten verwijderd worden om de vrucht meer groei en kwaliteit te geven. Deze methode vereist ook een langere hersteltijd van de Olijf takken.

Hars snoei

Bij de hars snoei worden de takken verwijderd die ouder zijn dan vijf jaar met als doel het verjongen van de boom. In dit proces wordt een hars gemengd met wat water om de Olijf te beschermen tegen insecten en schimmelziekten.

Gereedschappen die je nodig hebt

Je hebt een aantal verschillende gereedschappen nodig wanneer je je Olijf gaat snoeien: een byzasschneider, loof schaar, snoeischaar en een draadzaag. Om ervoor te zorgen dat je de juiste bladeren verwijdert en de olijf in de juiste richting laat groeien, kun je ook een verrijdbaar trapje en een breed mes gebruiken.

Belangrijke tips

Om schade te voorkomen, zorg er altijd voor dat je sharp gereedschap gebruikt tijdens het snoeien en voorkom dat je takken afsnijdt onder een hoek van meer dan 45°. Je kunt sproeien en planten voordat je begint met snoeien om te voorkomen dat de snee verbrand wordt.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je olijf niet teveel wordt bewerkt en vermijd het verwijderen van meer dan 30% van de takken. Daarnaast kun je ook methyl-bromide gebruiken als insecticide om schade door rupsen te voorkomen.

Snoeien is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je Olijf gezond en productief is. Omdat er verschillende soorten boom snoei technieken zijn, is het belangrijk om te weten wat je moet doen voordat je begint. Door de informatie in dit artikel te combineren met professionele adviezen, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde, mooie en productieve Olijf krijgt.

Plaats een reactie