Olijfbomen snoeien in Nederland

Het snoeien van olijfbomen is noodzakelijk om de plant gezond en sterk te houden. Snoeien dient om een goede groei te bevorderen, overtollig hout en afgestorven takken weg te halen, knopvorming te sturen, ervoor te zorgen dat de vruchten en olijven makkelijk te oogsten zijn, een stevige structuur te creëren en de lucht en licht te regelen die rond de stam van de olijfboom reiken. Jammer genoeg is ook het schaduwerige Nederland een goede omgeving voor het kweken van olijfbomen, maar het snoeien van olijfbomen hier is nog steeds net zo belangrijk als bijvoorbeeld in Griekenland of Italië.

Wanneer moet u olijfbomen snoeien?

Het meest gebruikelijke moment om olijfbomen te snoeien is gedurende de winter, wanneer de boom in rust is (niet in bloei). Er is echter geen harde deadline voor, waardoor olijfbomen het hele jaar door kunnen worden gesnoeid. Dit geldt vooral voor jonge bomen wanneer knopvorming het meest wordt beïnvloed. Voor gevestigde bomen, die al meer jaren oud zijn, is het normaal om ze het meest te snoeien in de herfst of zelfs de zomer.

Hoe olijfbomen snoeien?

Bepaal eerst de reikwijdte van de oogst. Olijfbomen produceren olijven aan hun twijgen, dus als u wilt dat uw boom veel olijven produceert, moet u deze twijgen diep in de kroon van de boom snoeien. Snoei vooral omringende takken voor maximale luchtstroom en om het silhouet van de olijfboom in de lucht te perfectioneren.

Snoei ook omringende takken zodat deze niet uit de balans zijn met de rest van de stam. Wax-tipped takken kunnen gebruikt worden om takken of twijgen die donkerder worden te verwijderen. Probeer altijd de lengtes in balans te houden, waardoor de olijfboom een evenwichtig uiterlijk krijgt en er geen apparaten (zoals ladder of hoogwerker) aan de boom hoeven te worden bevestigd.

Welke gereedschappen gebruiken bij het snoeien van olijfbomen?

De meeste mensen kopen een tuinschaar om hun olijfbomen te snoeien, maar specialisten gebruiken liever een tuinscheermes of een speciale olijfboomschaar. Stalen takkenscharen zijn de beste keuze om afgestorven of overtollig hout te verwijderen. Handoogstmessen zijn ook een handige hulpmiddel voor oogsten, zowel in de winter als in de zomer. Wanneer de takken of twijgen te dik zijn om te kunnen worden gesneden, is het het beste om een metalen beitel of een sterke, schurende mes te gebruiken.

Bij het snoeien is het belangrijk dat u het werk kalm en rustig uitvoert, daarom is het het beste om de olijfboom in kleine stukken en stappen te snoeien. Laat olifantenhuid (te dikke oude schors) weg, zodat de boom de zonnestralen beter op kan nemen en het mee groeien in de toekomst vergemakkelijkt.

Eind conclusie

Het snoeien van olijfbomen is noodzakelijk om de plant gezond en sterk te houden. Hoewel het te allen tijde kan worden uitgevoerd, is de winter het meest gebruikelijke seizoen om de olijfboom te snoeien. Verwijder overtollig hout en afgestorven takken, stuur knopvorming en creëer een stevige structuur om de maximale productie van olijven en vruchten te bereiken.Voer het snoeiwerk met gebruik van passende gereedschappen zoals tuinschaar, tuinmes, sterke schaar, beitel of andere mesvormen uit.Als u de bovenstaande tips in acht neemt, kunt u olijfbomen in Nederland makkelijk behandelen. Het enige wat u nodig heeft is tijd en een goede houding om de olijfboom in perfecte vorm te houden.

Plaats een reactie