Olijfboom snoeien

De olijfboom is een mediterraan gewas dat voornamelijk voorkomt in Zuid-Europese landen. Het is een van de oudste en meest waardevolle bomen die vandaag de dag in cultuur zijn. Olijfbomen zijn lange tijd een bron geweest van voedsel en olie. Ze zijn ook zeer de moeite waard om te bewonderen, dankzij hun mooie blauwgroene bladeren en ongewone vormen. Het snoeien van olijfbomen is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat deze bomen gezond en productief blijven.

Hoe snoei je Olijfboom?

Snoeien van de olijfboom is noodzakelijk om de productie van fruit te verbeteren. Olijven gedijen het beste in een open landschap, waarbij er voldoende luchtcirculatie is. Als uw olijfboom te hoog wordt, kunt u de bovenste takken afsnijden. De beste tijd om hiermee te beginnen is in de lente, net als de zachte scheuten zijn gevormd, maar voor het ontluiken. U moet ook waakzaam zijn tegen het infecteren of beschadigen van de stam; snoei alleen de langere of zwaardere takken.

Gereedschappen

U hebt diverse soorten gereedschap nodig om uw olijfboom te snoeien. Kies voor kwaliteitsgereedschap, zoals metalen snoeischaren of een snedezaag. Een secateurs is een goede keuze als je alleen kleine takken wilt snoeien en de secateur past goed in je hand. Als u de olijfboom op grote schaal snoeit, kan een motorzagen of andere lange zaag ook nuttig zijn. Vergeet ook niet een ladder te gebruiken om de takken aan de top te bereiken, alsmede handschoenen om uw handen te beschermen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Tips voor het snoeien van Olijfboom

Als u de olijfbomen verzorgt, let er dan goed op dat alle takken naar boven gericht zijn, met als doel de bovenkant van de boom open te houden. Hoe minder vertakkingen aan de bovenkant, hoe meer luchtcirculatie er is. Errondom de stam moet een paar centimeter ruimte blijven, zodat het sap naar beneden kan vloeien. Het is ook belangrijk om de takken correct te snoeien, zodat de olijfstructuur zichtbaar blijft.

Snoeien in het voorjaar

Snoeien doet u het beste in het voorjaar, wanneer de bladeren nog niet helemaal uitgeslagen zijn. Snoeien in deze periode is belangrijk omdat het de olijfvruchten stimuleert om gedurende het seizoen structureel te groeien. Olijfbomen vereisen weinig tot geen snoei tijdens hun rustperiode in de winter. U kunt twee tot drie weken na het uitsnijden of verwijderen van de takken ook controleren of er geen tekenen zijn van ziekten of plagen in de boom.

Slotwoord

Het regelmatig snoeien van uw olijfboom is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw boom schoon, gezond en fruitig is. Vergeet niet dat olijfbomen geen onderhoud vereisen, maar dat sommige ruimte en lucht nodig hebben voor optimale prestaties. Blijf op de hoogte van uw olijfboom, controleer op ziektes en plagen, en pas waar mogelijk het snoeien aan. Na enige tijd zult u zien dat uw olijfboom gezond en vruchtdragend is.

Plaats een reactie