Olijfboom Snoeien

De olijfboom is een adviesplant die in veel tuinen voorkomt. Olijfbomen zijn stevige, zelfstandige bomen die weinig onderhoud vragen. Echter, regelmatig snoeien van de olijfboom is wel nodig om de bomen gezond te houden en in goede vorm. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je olijfboemplanten het beste kunt snoeien, welk gereedschap nodig is en wanneer je het snoeien het beste kunt uitvoeren.

Waarom Olijfboom Snoeien?

Elke olijfboom heeft veel verschillende voordelen, maar het is belangrijk om te onthouden dat ongecontroleerd groeien de gezondheid van de olijfboom kan schaden. Olijfbomen zijn meer gevoelig voor ziekten, insectenplagen en droogte als ze niet diep en regelmatig gesnoeid worden. Daarom wordt aanbevolen om de olijfboom minimaal één keer per jaar te snoeien.

Hoe Olijfboom Snoeien?

Het snoeien van een olijfboom is een eenvoudig proces dat je elke keer opnieuw kunt doen. Er zijn enkele korte stappen die je moet volgen om de bomen goed te snoeien:

  • Identificeer de verdorde, zieke of dode takken en knip deze weg.
  • Snoei de stam of waal in een vormige diameter van zo’n 15 cm afstand en let erop dat het bovenaan niet dunner wordt.
  • Knip alle takken die lager zijn dan 45 graden af. Dit voorkomt dat daar water kan achterblijven, wat kan leiden tot afstervende takken.
  • Verwijder bovenmatige takken. Dit wordt meestal gedaan om de boom in een goede vorm te houden.
  • Verwijder alle kleine, dunne takken onderaan de stam, om het kweken van ongedierte tegen te gaan.

Als je klaar bent met het snoeien, moet je ervoor zorgen dat je alle takken verwijderd die je hebt verwijderd. Op deze manier verklein je de kans op ongedierte en schimmelcursussen.

Gereedschappen en Materiaal voor het Snoeien van Olijfboom

Bij het snoeien van olijfbomen heb je verschillende gereedschappen nodig. Hier zijn een paar basis gereedschappen en materialen om je op weg te helpen:

  • Goede snoeischaar of snoeizager: deze moet scherp genoeg zijn, om ervoor te zorgen dat de takken clean zijn afgeknipt.
  • Haak of beitel (optioneel): Als je grote takken van de olijfboom moet verwijderen, heb je een haak of beitel nodig
  • Snoeihoek of ladder (optioneel): Als je op grote hoogte snoeit, zal een stevige hoek of ladder vereist zijn.
  • Organische veenmos: als je klaar bent met het snoeien, kun je het mos gebruiken om de punten te bedekken, waar je net hebt gesnoeid, om te voorkomen dat insecten of schimmels op de open wonden kunnen klimmen.

Wat is de Beste Tijd voor Olijfboom Snoeien?

Het beste moment om een olijfboom te snoeien, is in de late winter of het vroege voorjaar. Dit is het moment waarop de boom nog slaapt en zich nog niet begint te concentreren op de groei van de nieuwe bladeren. Bovendien zal het sapstromen worden beperkt door de winterkou, wat betekent dat je de schade aan de boom zo beperkt mogelijk houdt.

Conclusie

Olijfbomen zijn een leuke aanvulling op een tuin, maar het is belangrijk om te onthouden dat ongecontroleerde groei de bomen kan schaden. Regelmatig snoeien helpt de olijfboom gezond te houden en is nodig om de gezondheid van de boom te behouden. De beste tijd om te snoeien is tussen de late winter en vroege lente. U kunt ook beginnen met het identificeren en afknippen van afgestorven, zieke of dode takken, vervolgens het bovenste deel van de stam in een vormige diameter snoeien, alle takken lager dan 45 graden afknippen en bovenmatige takken verwijderen. Vergeet niet de schade aan de open wonden te bedekken met organische veenmos als u klaar bent met snoeien.

Plaats een reactie