Olijfboompje snoeien

Een olijfboompje is een ideale manier om een tuin te verrijken. Het is een fruitboom die vaak terugkeert in tuinen door de emotionele waarde die van de olijf wordt toegeschreven in de Middellandse Zeegebieden. De meeste olijfboompjes bloeien en voeren fruit in de herfst of winter. De olijfboom groeit meestal traag en voert voornamelijk bladeren en groeit in stijve hoogte. Dit is waarom snoeien belangrijk is om de levensduur van de boom te verlengen.

Gereedschappen

Bij het snoeien van een olijfboompje heb je als eerste een scherpe tuinschaar nodig. Deze kun je gebruiken om dood hout en overtollig loof weg te knippen. Deze sneetjes moeten schoon en netjes zijn, zodat de boom er naar behoren uitziet. Om eventueel sterk groeiend hout te verwijderen, heb je ook een zaag nodig. De takken kunnen gesneld worden met de zaag, dit is een veiligere en nauwkeurigere manier van snoeien. Met een schop kun je eventuele struiken rondom de olijfboom verwijderen, omdat deze een slechte invloed hebben op de structuur en de groei van de olijfboom. Ook is het een goed idee om een kleine emmer of een plaat mee te nemen om de gesnoeide stukken in op te vangen.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om je olijfboompje te snoeien hangt af van waar je woont. Meestal zal de olijfboom het beste snoeien wanneer de nieuwe bladeren in het voorjaar verschijnen. Dit geeft je het beste overzicht en inzicht in de algehele groei van de boom. In warme klimaten zal de tweede ronde snoeien plaatsvinden in de zomer. In deze tijd zal de olijfboom het beste bloeien en de vruchten beginnen te vormen. In koele regio’s kunt u het beste uw olijfboom snoeien wanneer het loof begint af te sterven, meestal in de herfst.

Hoe snoeien?

Als je de juiste gereedschappen hebt, is de procedure voor het snoeien van een olijfboompje vrij eenvoudig. Het eerste dat u moet doen is de vorm van de olijfboom definiëren. Probeer op zoek te gaan naar een evenwicht tussen de opening van de boom voor luchtcirculatie en de minimale verwijdering van het blad. Daarnaast moet je dood hout verwijderen en het loof bijknippen. Het bijknippen van het loof zal de boom helpen bij de groei en de vruchtproductie. Ook kun je eventueel een jonge olijfboom in een cilindrische vorm knippen. Houd er wel rekening mee dat een overmatig snoeien een terugtrekkende effect kan hebben op de groei van de boom.

Ziekten en ongedierte

Olijfboompjes kunnen ook kwetsbaar zijn voor bepaalde ziekten en plagen. Als uw olijfboom aangetast wordt door een ziekte, kan regelmatig snoeien helpen bij het bestrijden ervan. Er zijn diverse ziekten die de olijfboom kunnen aantasten, dus als je ziek blad ziet, is het belangrijk om te weten welke ziekte er onder de oppervlakte schuilt. In sommige gevallen kan snoeien ook helpen bij het bestrijden van ongedierte, waaronder wolluis, oorwormen en andere plaaginsecten. Maar als de problemen echt groot zijn, is het raadzaam om een professionele boomverzorger in te schakelen.

Besluit

Het snoeien van een olijfboompje is een klus die eenvoudig is als je weet wat je moet doen. Het proces begint met het kiezen van de juiste gereedschappen, het bepalen van het juiste moment, het verwijderen van dood hout en het opruimen van alle gesnoeide stukken. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of de olijfboom wordt aangetast door ziekten of plagen, omdat dit kunnen worden aangepakt met het goede snoeien. Als je dit allemaal goed in de gaten houdt, ben je goed voorbereid en heb je vele jaren plezier van je olijfboompje.

Plaats een reactie