Olijfboompje snoeien

Een olijfboompje is een ideale manier om een tuin te verrijken. Het is een fruitboom die vaak terugkeert in tuinen door de emotionele waarde die van de olijf wordt toegeschreven in de Middellandse Zeegebieden. De meeste olijfboompjes bloeien en voeren fruit in de herfst of winter. De olijfboom groeit meestal traag en voert voornamelijk bladeren en groeit in stijve hoogte. Dit is waarom snoeien belangrijk is om de levensduur van de boom te verlengen.

Gereedschappen

Bij het snoeien van een olijfboompje heb je als eerste een scherpe tuinschaar nodig. Deze kun je gebruiken om dood hout en overtollig loof weg te knippen. Deze sneetjes moeten schoon en netjes zijn, zodat de boom er naar behoren uitziet. Om eventueel sterk groeiend hout te verwijderen, heb je ook een zaag nodig. De takken kunnen gesneld worden met de zaag, dit is een veiligere en nauwkeurigere manier van snoeien. Met een schop kun je eventuele struiken rondom de olijfboom verwijderen, omdat deze een slechte invloed hebben op de structuur en de groei van de olijfboom. Ook is het een goed idee om een kleine emmer of een plaat mee te nemen om de gesnoeide stukken in op te vangen.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om je olijfboompje te snoeien hangt af van waar je woont. Meestal zal de olijfboom het beste snoeien wanneer de nieuwe bladeren in het voorjaar verschijnen. Dit geeft je het beste overzicht en inzicht in de algehele groei van de boom. In warme klimaten zal de tweede ronde snoeien plaatsvinden in de zomer. In deze tijd zal de olijfboom het beste bloeien en de vruchten beginnen te vormen. In koele regio’s kunt u het beste uw olijfboom snoeien wanneer het loof begint af te sterven, meestal in de herfst.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Hoe snoeien?

Als je de juiste gereedschappen hebt, is de procedure voor het snoeien van een olijfboompje vrij eenvoudig. Het eerste dat u moet doen is de vorm van de olijfboom definiëren. Probeer op zoek te gaan naar een evenwicht tussen de opening van de boom voor luchtcirculatie en de minimale verwijdering van het blad. Daarnaast moet je dood hout verwijderen en het loof bijknippen. Het bijknippen van het loof zal de boom helpen bij de groei en de vruchtproductie. Ook kun je eventueel een jonge olijfboom in een cilindrische vorm knippen. Houd er wel rekening mee dat een overmatig snoeien een terugtrekkende effect kan hebben op de groei van de boom.

Ziekten en ongedierte

Olijfboompjes kunnen ook kwetsbaar zijn voor bepaalde ziekten en plagen. Als uw olijfboom aangetast wordt door een ziekte, kan regelmatig snoeien helpen bij het bestrijden ervan. Er zijn diverse ziekten die de olijfboom kunnen aantasten, dus als je ziek blad ziet, is het belangrijk om te weten welke ziekte er onder de oppervlakte schuilt. In sommige gevallen kan snoeien ook helpen bij het bestrijden van ongedierte, waaronder wolluis, oorwormen en andere plaaginsecten. Maar als de problemen echt groot zijn, is het raadzaam om een professionele boomverzorger in te schakelen.

Besluit

Het snoeien van een olijfboompje is een klus die eenvoudig is als je weet wat je moet doen. Het proces begint met het kiezen van de juiste gereedschappen, het bepalen van het juiste moment, het verwijderen van dood hout en het opruimen van alle gesnoeide stukken. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden of de olijfboom wordt aangetast door ziekten of plagen, omdat dit kunnen worden aangepakt met het goede snoeien. Als je dit allemaal goed in de gaten houdt, ben je goed voorbereid en heb je vele jaren plezier van je olijfboompje.

Plaats een reactie