Snoeien van een Olijfboompje

Het snoeien van een olijfboompje is een essentieel onderdeel van het verzorgen van deze prachtige boom. Olijfboompjes hebben meer verzorging nodig dan andere bomen, maar als je regelmatig het toppunt snoeit, kun je een schitterende en gezonde olijfboom kweken. Als je een droge streek hebt, kun je olijfboompjes uit de mediterrane streken kweken. Olijfboompjes worden meestal als topjes of als struiken gekweekt, maar er zijn ook olijfbomen die tot veertig meter hoog kunnen worden. Hoe het ook zij, als je een olijfboompje in je tuin hebt, is het belangrijk om te weten hoe je het moet snoeien om te voorkomen dat het te veel groeit of niet vooruitkomt.

Olijfboompje snoeien: de juiste tijd om te snoeien

Olijfboompjes in het wild groeien het beste als ze jaarrond afgewerkt worden. Als je een olijfboompje in je tuin hebt, moet je het snoeien als het klaar is om te bloeien. Dit gebeurt meestal in april of mei. Als je de boom later dat jaar snoeit, kun je de groei belemmeren of verhinderen. Als je de boom te vroeg snoeit, zal de bloei zijn kracht verliezen.

Stappen om het olijfboompje snoeien

Weet welke stappen je moet volgenom je olijfboompje te snoeien:

  • Plant eerst. Plant het olijfboompje in rijke, leemachtige, goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat er genoeg lucht bij het wortelstelsel kan komen als je het boompje plant, en hou de grond licht vochtig, maar niet kletsnat.
  • Snoeien. Neem de tijd om de takken, bloemen en bladeren af te knippen. Olijfboompjes te klein om handmatig te snoeien, maar als je een grote olijfboom hebt, neem dan een heggenschaar of een lange takkenschaar. Zorg ervoor dat je niet te veel laat staan of dat je het olijfboompje te scherp snoeit.
  • Trim de takken. Om de vorm van de olijfboom te behouden, is het belangrijk om kleine knoppen en takken af te knippen. Dit helpt ook om onkruid dat tussen de takken groeit te voorkomen.
  • Gebruik meststoffen. Olijfbomen hebben voeding nodig om te groeien. Gebruik daarom een goede meststof met lage stikstof en hoge kalium om de olijfboom gezond te houden. Je kunt speciale olijfboomvoeding kopen of iets algemeens zoals compost.

Olijfboompje snoeien: wat te vermijden

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je olijfboompje gezond te houden tijdens het snoeien. Zorg ervoor dat je tijdens het snoeien geen scheuten of bladeren meer laat staan dan nodig is. Als je deze laat staan, kan de olijfboom te veel voeding krijgen, waardoor de groei verstoord zal worden. Je moet ook voorkomen dat er littekens achterblijven op de stam van de olijfboom wanneer je knipt. Als je knipt, let dan op dat je geen schade toebrengt aan de kwetsbare oude houtstronken.

Als je het olijfboompje regelmatig voedt en de juiste tijd kiest om het te snoeien, zal de olijfboom gedijen en genieten van een bloeiende, levendige olijfboom in je tuin. Het is belangrijk dat je je olijfboompje goed verzorgt; wanneer je het regelmatig en op de juiste manier snoeit, wordt je beloond met een gezonde, mooi gevormde olijfboom.

Plaats een reactie