Olijfwilg (Salix viminalis) snoeien

De olijfwilg, ook wel gemeentewilg genaamd, is een van de meest voorkomende wilgen binnen Nederland. De boom is ongeveer 7 meter hoog, met een korte stam en donkergroene, lancetvormige bladeren tijdens het groeiseizoen. De olijfwilg is een winterharde, bladverliezende struik die goed gedijt in natte, zure zandgronden. Door zijn beperkte breedte is hij ideaal voor kleine tuinen waar hij de hele winter lang vanwege zijn brede, heldergroene bladeren aantrekkelijk blijft. Olijfwilgen worden meestal als haagplanten gebruikt, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor middelgrote, solo-bomen. Ook al een boom is, de olijfwilg moet wel gesnoeid worden om aan de best mogelijke vorm te komen. Lees verder om te ontdekken hoe je de olijfwilg het beste kunt snoeien!

Wanneer moet je de olijwilg snoeien?

De olijfwilgsnoei is het beste uit te voeren wanneer de boom in een rustperiode is. Dat wil zeggen, de ideale periode is van oktober tot maart. Deze periode past het best bij de olijfwilg omdat het de periode is waarin de boom zijn blad heeft verloren. Het maakt het veel gemakkelijker om goed te identificeren welke takken moeten worden gesnoeid wanneer je de boom zonder bladeren kunt zien. Zorg ervoor dat je ook een goed plan hebt voordat je begint met snoeien, zodat je zeker weet dat je de boom de best mogelijke vorm aan geeft.

Hoe het te snoeien?

Olijfwilgen hebben verschillende soorten snoei nodig om een gezonde en evenwichtige vorm te behouden. Een goede snoei is het enige dat je nodig hebt om de boom mooi te houden en er beter uit te laten zien van het ene seizoen naar het andere. Tijdens het snoeien moet je er voor zorgen dat je afwisselend horizontale, verticale en verschillende lagen snoeien om het beste resultaat te behalen.

Gedurende het groeiseizoen kun je de drie basis snoeitechnieken gebruiken om de olijfwilg te vormen: toppen, verjongen en verdunnen. Door toppen te snoeien kan je de breedte beperken tot ongeveer 2 tot 3 meter. De twijgen die boven de hoofdtakken groeien, moeten verwijderd worden, zodat de boom de juiste vorm behouden kan en genoeg licht kan krijgen. Om de boom te verjagen en opnieuw beter groeien te laten, moet je overvloedige, dikke en krullerige takken verwijderen. Als laatste, om de olijfwilg wat lichter te maken, kun je de minst sterke twijgen verdunnen.

Gereedschap voor het snoeien

Om de olijfwilg te snoeien heb je professioneel tuiniersgereedschap nodig. Voor toppen, verjagen en verdunnen heb je een tuinschaar, een spitstijgerschaar en een breekijzer nodig. Praktische tips:

  • Gebruik voor de toppen een extra lange tuinschaar.
  • Indien mogelijk, is het het beste om een concurrerende schaar te gebruiken voor het verjagen.
  • Voor kleinere takken heb je een smaller breekijzer nodig.

Zorg ervoor dat je al het gereedschap grondig schoonmaakt voor en na gebruik. Gebruik ze ook nooit als er takken over de grond liggen om beschadiging van de omgeving of van de boom te voorkomen.

Conclusie

Als je de olijfwilg correct snoeit, zal de boom op lange termijn gezond en luchtig blijven. door de juiste snoeipedagogiek te leren kun je de olijfwilgbloei efficiënt in staat stellen groter en steviger te worden. Zolang je ervoor zorgt dat je de juiste gereedschappen gebruikt, de juiste technieken en de juiste periode kiest, zal de olijfwilg er gedurende het groeiseizoen prachtig uitzien en een prachtige haag vormen.

Plaats een reactie