Orchideeën snoeien

Orchideeën zijn mooie exotische bloemen die veel kwekers en tuinders aanspreken. Deze prachtige versieringen op je vensterbank of tuin mogen echter niet worden verwaarloosd, want anders kan de levensduur ervan worden verkort. Door regelmatig te snoeien lossen wij bovenstaande kwesties op.
In dit artikel leggen we uit hoe en waarom u uw Orchideeën het beste kunt snoeien, wanneer het seizoen hiervoor het meest geschikt is en met welke gereedschappen u het kunt doen.

Waarom Orchideeën snoeien?

Een Orchidee heeft periodiek snoeiwerk nodig om gezond en sterk te blijven. Door het snoeien verwijder je de uitgebloeide bloemen, waardoor de plant wordt aangemoedigd om nieuwe bloemen en bladeren te produceren. Tevens vermindert het ongedierte, zoals schildluizen en witrots, waardoor schimmel wordt overgebracht op je plant. Bovendien houdt het knippen de stengels en bladeren van uw Orchideeën in goede conditie. Als de bladeren te lang zijn, worden deze dof, vlekkerig en zelfs geel. Er zal ook meer behoefte aan water en voedingsstoffen zijn waardoor hun gezondheid verloren gaat. Ten slotte zal het gebrek aan snoeiwerk verwelkte bloemen veroorzaken, wat een domper is op de verzorging van uw Orchidee.

Wanneer is de beste tijd om Orchideeën te snoeien?

De beste tijd om Orchideeën te snoeien is wanneer de plant na het bloeiseizoen pas begint aan het herstelproces. In het Nederlandse klimaat is het meest geschikt om in april of mei te snoeien. Gemiddeld duurt het herstelproces ongeveer één tot drie maanden, afhankelijk van de soort.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe je Orchideeën het beste kunt snoeien

Voordat u begint met het snoeien van uw Orchideeën is het raadzaam om de volgende stappen te volgen:

  • Haal de bladeren zachtjes uit elkaar. Bij sommige soorten Orchideeën is het mogelijk om het wit uit de bladeren te verwijderen en opnieuw te hergroei. Dit kan gebeuren door een doek of katoenen lap voorzichtig over de bladeren te vegen. Als de bladeren te ruw worden behandeld, kan de plant beschadigd raken.
  • Gebruik een schone, scherpe schaar om vrijgemaakte stengels en bladeren te knippen. Snijd alleen stengels die al uitgebloeid zijn en ontkiemde bloemen. Wees ook voorzichtig met het knippen van de bladeren. Zorg ervoor dat je niet meer dan de helft knipt. Vermijd het knippen van jonge en gezonde bladeren.
  • Plaats de geknipte plant onmiddellijk terug in de pot of in de tuin. Dit helpt bij het herstelproces.

Na het snoeien is het ook verstandig om naar de wortels te kijken. Als u ziet dat de wortels erg droog zijn, is het raadzaam ze zachtjes te verwateren met lauw water.

Gereedschap voor snoeien van Orchideeën

Snoeien van planten heeft specifiek gereedschap nodig, afhankelijk van het type en de grootte. Bij het knippen van Orchideeën heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Schere: een schone, scherpe schaar die speciaal bestemd is voor het knippen van planten.
  • Doeken: Vochtige doeken of katoenen lappen worden gebruikt om de bladeren voorzichtig uit elkaar te halen en de stuifmeel resten te verwijderen.
  • Spuitfles: Met een spuitfles kunnen wortels direct worden verneveld met water.
  • Pot: Als je je Orchidee na het snoeien direct in de pot terugplaatst, heeft de plant meer kans om te herstellen.

Snoeien van uw Orchideeën is een essentieel onderdeel om de bloemen gezond en sterk te houden. Door middel van regelmatig snoeien, blijven de stengels en bladeren in goede conditie en worden ongedierte en schimmels voorkomen. Met de juiste kennis en hulpmiddelen kunt u uw Orchideeën op de beste manier snoeien. Tevens is het belangrijk om op het juiste moment te snoeien, namelijk na het bloeiseizoen, bijvoorbeeld in april of mei. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het onderhouden van uw Orchideeën en dat u daarvan zult kunnen genieten.

Plaats een reactie