Passiebloem snoeien

Passiebloemen zijn een soort exotisch uitziende bloemen waar menig tuinliefhebber dol op is. Hoewel ze een korte levensduur hebben, zijn ze perfect voor het creëren van een rustige en vredige sfeer. De passiebloem is een bloeiende struik, waarvan de bloemen aan een lange stengel groeien. Snoeien is een essentieel onderdeel van het voor de passiebloem om op haar best te kunnen bloeien. Door regelmatig te snoeien is de kans groter dat de passiebloem meer bloemen zal produceren, wat de bloeipeertjd verlengt.

Hoe en wanneer Passiebloem snoeien?

Je kunt passiebloem het beste snoeien aan het einde van de lente, of aan het begin van de zomer. Door te wachten tot de bloemen uitgebloeid zijn, krijgt de plant de kans om de energie die het heeft gebruikt om de bloemen te produceren, te herstellen. Om de bloemen te verspreiden, is het nodig om een einderegeling te selecteren aan de top van de stengel, waardoor de grootste bloem de C-vorm van de tak verstevigt. De twee stengels die aan weerszijden van de grootste bloem blijven, moeten worden gecontroleerd. Zorg ervoor dat er maar twee of drie knuppels aan iedere tak zijn.

Gereedschap

Haal alle mogelijke takken en stengels uit de bovenste twee derde van de passiebloem weg. Onderwijl, gebruik de secateurs om de takken, die je wilt bijsnoeien, terug te brengen tot halverwege de zijstengels van de kleinere bloemen. Dit verleent stabiliteit aan de stengel en vergemakkelijkt de opname van licht. Hiervoor moet je de secateurs gebruiken. Gebruik ze om elke stengel af te knippen 5 cm boven de grond. Als je klaar bent, kun je de onderzijde van de stengel voorzichtig weggooien.

Algemene Belangrijke tips

U mag geen takken in de buurt van de basis van de plant verwijderen, omdat deze dan dikker zou kunnen worden. Deze stelen energie van nieuwe groei en licht. Als je eenmaal hebt gesnoeid, is het belangrijk dat je de bovenste twee derdes van de stengel mooi schoonmaakt. Bij het trimmen moet je erop letten dat de C-vorm van de stengel intact blijft. De topstengel moet achterblijven om het bloemenstengelhuis in een goede conditie te houden. Verder moet je ervoor zorgen dat je helemaal tot de basis van de mainstem snoeit, waardoor je kans hebt om meer sterke scheuten en bloemen te krijgen. Algehele gezondheid van de plant te verbeteren, dient men de plant op regelmatige basis te snoeien.

Conclusie

Passiebloem snoeien een noodzakelijk onderdeel is om ervoor te zorgen dat de plant mooi blijft, en een aantrekkelijk uiterlijk heeft. Snoei je passiebloem aan het einde van de lente of het begin van de zomer, gebruik hiervoor de secateurs. Houd de bovenste twee derded van de stengel schoon gehouden, en wees voorzichtig als je de plant aan de basis snoeit. Met de juiste verzorging kan je passiebloem jarenlang genieten van een schoon en weelderig uiterlijk.

Plaats een reactie