Perenbomen snoeien

Het snoeien van een perenboom is van essentieel belang voor een gezonde en productieve boom. Perenbomen moeten eens per jaar gesnoeid worden om de kwaliteit van de peren te verbeteren en om de levensduur van de boom te verlengen. In dit artikel lichten we toe hoe je een perenboom het beste kunt schudden, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Waarom Perenbomen snoeien?

Het is belangrijk om perenbomen goed te snoeien voor een goed resultaat aan de oogst. Door de boom te snoeien verbeteren de luchtcirculatie en ventilatie binnenin de boom. Dit is van groot belang om verschillende ziekten en schimmels te voorkomen. Daarnaast stimuleert het snoeien ook de bladgroei, de reeks bladeren die vruchten dragen en de lichtinval op de vruchten. Ten slotte wordt door de vorm van de uitgevoerde snoei de levensduur van de perenboom verlengd.

Wanneer en hoe moet je Perenbomen snoeien?

De beste tijd om perenbomen te snoeien is tijdens het late voorjaar, wanneer de bladeren net van de boom afkomen. Wanneer de stammen en de takken van de boom te dik worden om te snoeien of wanneer er te veel dood hout is, kun je in het late winter-vroeg voorjaar beginnen.

Voer eerst een algemeen onderhoud uit aan de perenboom door de dode of zieke uitgroeisels en takken weg te snijden. Controleer ook de huidige vorm van de boom. Snoei vervolgens overtollig hout met behulp van een goed scherp snoeigereedschap.

Verwijder eerst alle stevig gegroeide twijgen die naar binnen wijzen. Bypass-schaar en struiken kunnen worden gebruikt om overtollig hout dat niet goed groeit weg te snijden. Zorg ervoor dat de vorm van de boom zo symmetrisch mogelijk is. Daarnaast moet je ook opletten dat je een goede balans tussen productie en levensduur van de perenboom behoudt.

Hoe verder te gaan met het snoeien van de Perenboom?

Om te blijven groeien zal de perenboom meer energie-investeringen moeten maken dan ze daadwerkelijk verdient. Om dit te voorkomen, moeten de takken waar de peren aan groeien elk jaar op dezelfde manier worden gesnoeid.

Het beste is om de takken te snoeien ten opzichte van de schoot van de boom. Verwijder alle twijgen die meer dan vijf graden afwijken. Om te voorkomen dat het verliezen van takken te veel van de oogst afneemt, moet je ook alle zijscheuten tussen de stam van de boom en de uitgroeisels bij de schoot regelmatig laten knippen.

Welke gereedschappen heb je nodig om Perenbomen goed te snoeien?

Er zijn verschillende gereedschappen die je nodig hebt om Perenbomen goed te snoeien, zoals:

-Bypassschaar
-snoeizager
-Bindtouwen
-Beschermende kleding

Bypassschaar is het essentiele gereedschap voor het snoeien van perenbomen, omdat dit gereedschap brandend en bevroren hout en twijgen kan verwijderen tussen de takken.

De snoeizager is handig om de takken en stammen van de perenboom te verwijderen. Zorg er bij het gebruik van de snoeizager altijd voor dat je de manier van snoeien goed uitvoert, omdat het anders de boom schade kan toebrengen.

Bindtouwen zijn gebruikt om overtollig hout en twijgen te verwijderen. Je moet voorzichtig zijn bij het gebruik hiervan en de grote takken hebben wat meer kracht nodig om te verwijderen.

Ten slotte draag je bij het snoeien altijd kleding die je beschermd tegen gemorste oliën en chemicaliën. Bij het snoeien van een perenboom is het essentieel om kleding met lange mouwen en kniehoge laarzen te dragen.

Concluderend

Snoeien is een cruciaal onderdeel van het onderhoud van een perenboom, maar als je de juiste stappen volgt, kun je veel baat hebben van deze vruchtbare boom. Volg de richtlijnen hierboven om het meeste uit je perenbomen te halen, en om ervoor te zorgen dat de perenboom sterk en gezond blijft.

Plaats een reactie