Pioenrozen snoeien

Pioenrozen (Paeonia) zijn prachtige tuinplanten die een echte ‘eye-catcher’ vormen in de tuin. Maar voor het behoud van al die mooie bloemen en bladeren is het belangrijk om jaarlijks te snoeien. In dit artikel zal uitgelegd worden wat de beste manier is om Pioenrozen te snoeien, in welke periode je dit het beste kunt doen, welke gereedschappen hierbij nodig zijn en hoe je het aanpakt.

Wanneer Pioenrozen snoeien?

Pioenrozen zijn schitterende meerjarige planten die één keer per jaar, in het voorjaar, gesnoeid kunnen worden. Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om de temperatuur van de bodem te controleren. Als de bodemtemperatuur 8° Celsius is bereikt kan er begonnen worden met snoeien. Door de bevroren grond kan het snoeien moeilijk zijn in de late winter en is het dan ook aan te raden om te wachten tot het voorjaar als de temperatuur stabiel hoger is.

Hoe moet je Pioenrozen snoeien?

Het snoeien van Pioenrozen moet worden gedaan met de juiste gereedschappen. Hiervoor heb je een stevige schaar of snoeischaar, een telescopische snoeischaar en eventueel een hooischraper nodig. Zorg dat de scharen vooraf goed zijn geslepen en schoon zijn. Begin met het verwijderen van verbleekte bloemen, oude bladeren en dorre twijgen. Vervolgens kun je de struik in de gewenste vorm snoeien om zo een mooie baardstructuur aan te brengen. Zo kan er meer licht binnenkomen en zorg je voor voldoende ruimte waardoor de bloemen kunnen openbloeien in de zomer. Scheer de struik helemaal weg als er meer ruimte is nodig voor andere planten of als de struik te gezwollen is geworden.

Het gebruik van een sjablonen

Naast handmatig snoeien kan er ook gebruik worden gemaakt van een sjabloon. Dit is een vormbaar stuk metaal dat wordt gebruikt om de struik een specifieke vorm te geven. Om het gebruik van dergelijke sjabloon zo optimaal mogelijk te maken, is het aan te raden om van tevoren een vorm te tekenen of uit te kiezen om jouw struik te om aan te passen. Zodra de vorm is gekozen, kan de sjabloon aan de struik worden aangepast de rest van de takken en bladeren kunnen dan uniform worden ingekort.

Algemeen advies

Pioenrozen snoeien is niet moeilijk maar het vergt wel wat geduld en aandacht. Vergeet niet dat het erg belangrijk is om veiligheid te waarborgen tijdens het snoeien. Draag handschoenen en afgepaste kleding en sta nooit op een ladder als je planten snoeit. Snoei ook altijd de onderkant van de struik voor de beste resultaten. Precies snoeien zal uiteindelijk zorgen voor meer bloemen in de zomer.

Uiteindelijk komt het neer op de juiste verhoudingen tussen de verschillende onderdelen van de Pioenroos, zodat hij zichzelf optimaal kan ontwikkelen. Bereik optimale gezondheid en schoonheid voor uw struik door regelmatig te snoeien. Als alles volgens plan verloopt, zullen de mooie bloemen de tuin laten schitteren in de lente en de zomer!

Plaats een reactie