Plataan snoeien

Als je een Plataan in je tuin hebt, is het belangrijk om het regelmatig te snoeien om ervoor te zorgen dat de boom zo mooi mogelijk blijft. Het snoeien van een Plataan is een eenvoudig proces, maar er is wel wat kennis vereist om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt en er geen schade aan de boom wordt aangericht.

De juiste tijd

Het snoeien van Plataanboom is het meest effectief als het gedaan wordt tussen midden oktober en midden november. Door op deze tijd te wachten, kun je ervoor zorgen dat de Plataan minder schade beleeft tijdens het snoeiproces. Ook is het belangrijk om de droogteperiode te vermijden. Als je een Plataan snoeit tijdens de droge periode, kan de schade aan de boom heel ernstig zijn wanneer hij geen voldoende water krijgt om te herstellen.

Gereedschap

Bij het snoeien van Plataan is het belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken. Het beste is om een goede, scherpe haag – of handschoenen snoeischaar te gebruiken. Als je een sterke tak moet knippen, dan is het het beste om een handschaar te gebruiken. Voor dunnere takken, kun je een lange en dunne snoeischaar gebruiken. Het is ook belangrijk om een stevige ladder te gebruiken als je bovenop de takken moet snoeien. Zorg er ook voor dat je er een gebruikt waarvan je zeker weet dat hij sterk genoeg is om je te dragen.

Snoei techniek

Als je de Plataan gaat snoeien, is het belangrijk om de boom te inspecteren voordat je begint. Kijk of er breuken in de takken zitten en of er verse schade is. Als je deze schade niet herstelt voordat je begint, kan het oncontroleerbaar worden. Als je begint met het snoeien, maak dan een tak uit het midden van de Plataan weg. Dit gebied kan je dan gebruiken als werkplek. Vervolgens kun je de buitenste, oudste takken snoeien. Zorg ervoor dat je voordat je de takken wegsnoeit, goed monteert waar ze precies heen moeten.

Het is ook belangrijk om de takken voorzichtig te snoeien. Je moet voorzichtig zijn met het snoeien van takken die dicht bij de stam zitten. Dit is een gevoelig gebied en als je hier te veel af snoeit, kan het alleen maar schade toebrengen. Als je de takken af snoeit, probeer dan zo zelden mogelijk te snoeien; te veel snoeien kan verwoestende gevolgen hebben voor de Plataan.

Eindresultaat

Als je met het snoeien van de Plataan klaar bent, moet je er voor zorgen dat je de boom nog een keer nakijkt voor mogelijke open blootgestelde delen en schade. Als je ervoor kiest om grote takken af te knippen, moet je deze delen ofwel verbranden of diep in de grond begraven, zodat ze geen schade veroorzaken aan andere bomen en struiken om de Plataan heen. Als je al deze stappen hebt voltooid, zul je zien dat je je Plataan hebt getransformeerd tot een schoon en gezond stuk groen.

Plaats een reactie