Pluimhortensia op stam snoeien

Pluimhortensia’s op stam of ‘bobbelhortensia’s’ hebben vaak al wat meer omvang dan een gewone hortensia. Ze zien er ook meer interessant uit omdat ze met lange stelen in een ronde vorm lijken te zijn ingekort. Dit maakt ze een aantrekkelijke toevoeging aan een tuin. Toch is het belangrijk om ze goed te snoeien om ervoor te zorgen dat ze gezond en sterk blijven.

Hoe snoei je Pluimhortensia op stam

Het beste moment om Pluimhortensia op stam te snoeien is in april. Dit is wanneer de plant begint met groeien, wat betekent dat de nieuwe scheuten al zichtbaar zijn en klaar zijn om te knippen. Neem de tijd om de plant te bekijken, zodat je kunt zien waar de stengels het sterkst zijn en waar ze moeten worden afgesneden.

Gebruik een goede tuinschaar of een secateurs om de plant te snoeien. Snoei alle bewortelde stengels af die ouder zijn dan twee jaar. Laat de jonge, rechte stelen staan die deze winter hebben gemaakt. Als je op de verkeerde manier snoeit, kan dat leiden tot vertraging.

Na het snoeien moeten de afgesneden stengels correct worden verwijderd. Gooi de afvalgoederen niet gewoon op de grond, maar verzamel ze en recycleer ze. Als je niet zeker bent wat je met de stengels moet doen, vraag dan advies aan een tuinier of tuincentrum in je omgeving.

Waarom Pluimhortensia op stam snoeien

Snoeien is nodig om ervoor te zorgen dat de Pluimhortensia op stam niet te wild groeit en regelmatig bloemen geeft. In het voorjaar, als de plant groeit, is de beste tijd om te snoeien omdat dit het beste werkt. Snoeien haalt oude verdorde stengels weg, waardoor plantenkracht geen energie verliest om deze te blijven onderhouden.

Snoeien helpt ook bij het versterken van de structuur van de plant, waardoor de Pluimhortensia steviger en gezonder blijft. Door de stengels goed te snoeien, krijgt de Pluimhortensia ’s zomers meer lucht, licht en ruimte om te bloeien.

Advies

Pluimhortensia ’s op stam kunnen een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Om ervoor te zorgen dat ze sterk en gezond blijven, is het belangrijk om ze ieder jaar goed te snoeien. Het beste moment hiervoor is in het voorjaar, als de planten weer gaan groeien. Neem de tijd om ze goed te bekijken en knip alleen de verdorde of oudere stengels af. Verwijder de afvalgoederen correct en maak gebruik van de juiste tuinspullen.

Plaats een reactie