Pluimhortensia op stam snoeien

Introductie

Pluimhortensia’s zijn een van de meest populaire hortensia’s, omdat ze zo’n spectaculair tuinbeeld geven met hun grote, gevulde bloemen die in pluimen aan de stelen verschijnen. Er zijn verschillende soorten hortensia’s en elk heeft zijn eigen verzorging nodig. Bij een Pluimhortensia op stam is het belangrijk dat je op de juiste manier Snoeit. Hoe je Pluimhortensia op stam het beste kunt snoeien, lees je hieronder.

Wanneer moet je Pluimhortensia op stam
snoeien?

Ideaal gezien moet je Pluimhortensia op stam in het voorjaar snoeien, meestal in het begin van de lente, vanaf maart tot en met mei, wanneer de eerste knoppen beginnen te verschijnen. Door te snoeien in het voorjaar geef je de plant een boost om in de zomer aantrekkelijker en gezonder te zijn.

Hoe Pluimhortensia op stam
snoeien?

Voordat je begint met snoeien, dien je je oude snoeigereedschap (zoals een schaar of een zeis) goed te ontsmetten om de overdracht van plantenziektes te voorkomen. Voer dan de volgende stappen uit om de Pluimhortensia op stam
te snoeien:

  • Verwijder dood en oud hout en overtollig groen uit de stam. Het is zinvol om minder gezond hout met een dunne schaar te verwijderen.
  • Snoei de plant lichtjes in om de vorm en de grootte aan te passen. Probeer de stam zo glad mogelijk te maken.
  • Gebruik voor het snoeien van jonge Pluimhortensia op stam schaar, en gebruik bij oudere struiken een snoeizaag.
  • Snoei de takken in een grasachtige vorm om brede kruinen te voorkomen die hierdoor meer bescherming nodig hebben.
  • Verwijder de takken die naar binnen groeien om een open vorm te behouden.
  • Maak de takken die in een rechte lijn groeien aan één kant langer dan aan de andere kant, om een natuurlijke volheid te creëren.
  • Vergeet niet om je snoeigereedschap na gebruik te ontsmetten.

Conclusie

Pluimhortensia’s op stam zijn mooi en bloeien volop in de zomer. Om de meest optimale resultaten te bereiken dien je de plant in het voorjaar goed te snoeien. Je dient daarvoor gepaste gereedschappen zoals scharen en een snoeizaag te gebruiken. Blijf altijd na je snoeiwerk je gereedschap ontsmetten om te zorgen dat je Pluimhortensia op stam gezond en mooi blijft.

Plaats een reactie