Pluimhortensia’s: Hoe snoei je ze het beste?

Pluimhortensia’s, ook wel “Pale Pink Hydrangeas” genoemd, zijn prachtige leliesoorten die gewaardeerd worden om hun prachtige bloemen die in verschillende tinten paars tot roze kunnen variëren. Als je ze goed onderhoudt kunnen ze jarenlang bloeien en geniet je van hun schoonheid. Maar om deze attractieve bloemen te behouden, moeten ze af en toe worden gesnoeid.

In welke periode je Pluimhortensia’s het beste kunt snoeien

Bij Pluimhortensia’s moet je er rekening mee houden dat je ze pas na de bloei mag snoeien. Als je dit te vroeg doet, kan het verstoren dat de onvolgroeide knoppen de kans krijgen om open te gaan. Als je ze te laat snoeit, krijg je waarschijnlijk minder bloemen. De beste tijd om de Pluimhortensia’s te snoeien is dus vlak na de bloei, meestal in juli of augustus afhankelijk van je type en de omstandigheden. Snoeien om de vorm of de grootte te controleren, kan je het beste rond het voorjaar doen zodat er genoeg tijd tussen de twee snoeibeurten zit.

Hoe je Pluimhortensia’s het beste kunt snoeien

Om de Pluimhortensia’s goed te kunnen snoeien heb je een paar verschillende soorten snoeigereedschappen nodig, afhankelijk van het type gereedschap dat je hebt. Een goede krachtige schaar, een paar kleine snoeizagen en bijl en een paar stokken zijn basisgereedschappen die je tijdens het snoeien kunt gebruiken. Als je een smalle blad- of boomscheerder hebt, laat deze dan ook bij de hand om eventuele bochtige takken terug te snoeien.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het snoeien van Pluimhortensia’s is dat je jezelf vooral bezighoudt met het snoeien van dood of dood schijnende hout, of gebarsten of gekrompen bloemen. Verwijder alles behalve de lange buitenste houtige takken, Knip nooit meer dan eenderde van de hortensia af of je zult niet genoeg bloei hebben voor het volgende seizoen. Als je klaar bent met het snippen, gebruik dan wat compost of ander organisch materiaal om de grond te bedekken waar je gesnoeid hebt, om ervoor te zorgen dat de wortels meer voedingsstoffen krijgen.

De voordelen van Pluimhortensia’s snoeien

Naast dat je de hortensia’s in de loop van de tijd meer bloemen te zien krijgt, hebben doorgegroeide hortensia’s ook baat bij een regelmatige snoeibeurt. Pluimhortensia’s moeten idealiter tussen januari en mei ieder jaar een grondige snoeibeurt krijgen. Door het snoeien scheiden en vul je alle plantenstokken op zodat ze gelijkmatig gaan groeien. Hierdoor wordt je hortensia mooi en symmetrisch. Verder vermindert regelmatig snoeien de kans op ziektes en plagen.

Hoe je de beste resultaten krijgt bij het snoeien van Pluimhortensia’s?

Een ingreep als pluimhortensia’s snoeien is omzichtigheid geboden. Als je eenmaal begrijpt hoe je het op de beste manier aanpakt, kun je ervoor zorgen dat je prachtige pluimhortensia’s hebt. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen je bloeiende tuin en balkon te verfraaien:

  • Snoei vlak na de bloei. Dit helpt om vervolgbloei te stimuleren of later in het seizoen.
  • Gebruik goed scherp gereedschap. Goed geslepen snoeisharen zijn het beste bij het snoeien van Pluimhortensia’s.
  • Snoei je stokken op de juiste lengte. Maak geen fouten bij het snoeien. Snoei de stokken altijd flink terug en zoek de meest gezonde takken uit.
  • Probeer de hoogte van het snoeien te verminderen. Als je het te agressief snoeit, kan dit schadelijk zijn voor je hortensia’s.
  • Gebruik meststof. Na het snoeien kun je dewortels rond de stam bestrooien met wat organische meststof om de bloei te stimuleren.
  • Maak geen fouten. Vooral in de winter moet je voorzichtig zijn bij het snoeien van Pluimhortensia’s. Probeer alleen dode, zieke of zieke takken te verwijderen en knip nooit meer dan eenderde eraf.

Pluimhortensia’s snoeien is belangrijk als je je hortensia’s goed wil onderhouden en het moet regelmatig worden herhaald om ervoor te zorgen dat de bloemen mooi blijven. Als je de juiste methoden gebruikt en precies weet wanneer je het zou moeten doen, is dit niet alleen laagdrempelig, maar zal je ook leuke resultaten zien.

Plaats een reactie