Portugese Laurier snoeien

Algemeen

De Portugese laurier of Prunus lusitanica is een winter-groenblijvende struik, die gedijt in een groot deel van Europa. De Portugese laurier is een mooie en kleurrijke plant die in vele tuinen worden aangetroffen. Omdat de struik jaarrond mooi blijft, is het belangrijk om periodiek te snoeien. Omdat de Portugese laurier van nature een rechte en solide vorm heeft, is het op de juiste manier snoeien noodzakelijk om deze structuur te behouden.

Snoeien

Het snoeien van Portugese laurier moet goed worden gepland om ervoor te zorgen dat de plant in goede conditie blijft. De beste tijd om te snoeien is aan het begin van de lente en de zomer. Als de beplanting ouder is, is het ook belangrijk om in de winter te snoeien om de algehele conditie van de plant te verbeteren.

Snoeien dient te worden uitgevoerd met een scherp en goed onderhouden gereedschap. Gebruik bij voorkeur een secateurs die lichte takken kan verwijderen. Vermijd watergevende takken en gebruik een schaar om deze te snoeien. Dit komt omdat de Portugese laurier gevoelig is voor beschadigingen en droogte, dus zal een scherp gereedschap hierbij helpen. Bij het snoeien is het ook belangrijk om aandachtig te werk te gaan, zodat de vorm van de plant behouden blijft. Als er te veel wordt gesnoeid, is er een kans dat op lange termijn schade ontstaat.

Toppen & Trosbotten

Er zijn twee manieren om het snoeien van Portugese laurier te verduidelijken. Ten eerste is er de techniek van het toppen van de struik. Dit gaat over het verwijderen van de uiteinden van de takken om de algehele vorm te behouden. Het vereist enige precisie om ervoor te zorgen dat elke tak evenveel wordt verwijderd en dat er geen te grote delen worden weggenomen. De tweede techniek gaat over het trosboten, wat inhoudt dat de struik op regelmatige basis wordt gesnoeid. Hierbij worden de bloemknoppen en kleine twijgen weggesneden om de algehele vorm van de plant te behouden en om ervoor te zorgen dat er geen te grote delen worden weggenomen. Beide technieken kunnen helpen om de algehele levensduur van de plant te verlengen.

Laatste tips

Hoewel de Portugese laurier niet vaak moet worden gesnoeid, is het nog steeds belangrijk om deze stap in acht te nemen als je een gezonde en mooie struik wilt bezitten. Laat geen te grote delen weg om teveel van de plant weg te halen en gebruik altijd een schoon en scherp gereedschap om schade te voorkomen. Vergeet ook niet om na elk snoeisel te inspecteren om eventuele problemen zo snel mogelijk op te sporen en op te lossen.

Als u de Portugese laurier goed snoeit, kan deze een mooie aanwinst zijn voor uw tuin. Voordat u begint, is het echter goed om te weten welke technieken u moet gebruiken, welke gereedschappen hiervoor gebruikt moeten worden en wanneer u het snoeiwerk het beste kunt uitvoeren.

Plaats een reactie