Pruimenboom snoeien

De pruimenboom is een prachtige verschijning in de tuin, maar voordat je de volledige voordelen van deze boom kunt benutten, is het belangrijk dat je hem goed snoeit. Goed snoeien is de basis voor gezondheid en een lange levensduur van de pruimenboom. Hier vind je informatie over hoe je een pruimenboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar en met welk gereedschap.

Waarom je een pruimenboom snoeien?

De hoofdreden waarom je een pruimenboom kunt snoeien, is om de boom gezond en productief te houden. Net zoals bij elke andere boom soort, is regelmatige snoei noodzakelijk om deze gezondheid en produktiviteit te behouden. Enkele voordelen van het snoeien van een pruimenboom zijn onder andere:

  • Verwijderen van dood of beschadigd hout;
  • Verjongen van het boomblad;
  • Verlengen van de levensduur;
  • Geeft de boom vorm en licht;
  • Verbetert de vruchtproductie;
  • Vermindert schimmel en insectenbesmetting;
  • Beperkt de schade aan de omgeving;
  • Verminder de kans op windschade;
  • Haw tuberculose of schimmel besmettingen.

Het is dus belangrijk om je pruimenboom regelmatig te snoeien.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Het beste is om de pruimenboom te snoeien in de late winter, tussen januari en maart, als de boom nog in rust is. Snoeien in de rest van het jaar kan de nieuwe groei verschrikkelijk verstoren. Probeer het snoeien te beperken tot eens per twee jaar.

Hoe pruimenboom snoeien?

Snoeien van de pruimenboom is best eenvoudig wanneer je eenmaal weet welke takken moeten worden verwijderd. Begin met het verwijderen van alle dood hout, waarbij je altijd begint bij de basis van de tak, omdat je hier de meeste gevoeligheid hebt voor het moment dat je de tak helemaal loslaat. Verwijder ook alle takken die de pruimenboom naar binnen groeien, omdat dit ten koste gaat van de kracht van de stam. Ook alle zwakke en zijtakken moeten worden verwijderd.

Het is belangrijk om de takken zo lang mogelijk te laten. Dit is vooral belangrijk voor nieuwe takken die de boomkroon vormen. Laat ook de grotere, oudere takken intact en verwijder alleen de takken die schade veroorzaken of overlast kunnen veroorzaken. Zorg dat je de boom zo goed mogelijk in evenwicht houdt door de takken symmetrisch te verwijderen. Als je gaat schaken, gebruik dan een ladder of klimmateriaal om veilig te kunnen werken.

Welk gereedschap?

Je hebt niet veel gereedschap nodig om de pruimenboom te snoeien. Een goed paar (secateurs) snoeischaar en een pruners zijn voldoende. Als je andere gereedschap nodig hebt, zoals een zaag, zorg dan dat je deze goed olieert voordat je de pruimenboom gaat snoeien om zo het risico op bacteriële infectie te minimaliseren. Wees ook voorzichtig met het gebruik van ladders of klimmateriaal omdat je deze alleen op een robuust oppervlak moet gebruiken.

Conclusie

Je kunt de pruimenboom het beste snoeien wanneer de boom nog in rust is, meestal tussen januari en maart en beperk het snoeien tot maximaal één keer per twee jaar. Verwijder alle dood of beschadigd hout en alle takken die overlast kunnen veroorzaken. Je hebt niet veel gereedschap nodig om de pruimenboom te snoeien, maar als je andere gereedschap nodig hebt, zorg dan dat je dit goed olieert voordat je begint met snoeien. Goed snoeien is de basis voor gezondheid en lange levensduur van een pruimenboom. Hopelijk zijn de tips hierboven behulpzaam als je je pruimenboom gaat snoeien.

Plaats een reactie