Pruimenboom snoeien

De pruimenboom is een prachtige verschijning in de tuin, maar voordat je de volledige voordelen van deze boom kunt benutten, is het belangrijk dat je hem goed snoeit. Goed snoeien is de basis voor gezondheid en een lange levensduur van de pruimenboom. Hier vind je informatie over hoe je een pruimenboom het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar en met welk gereedschap.

Waarom je een pruimenboom snoeien?

De hoofdreden waarom je een pruimenboom kunt snoeien, is om de boom gezond en productief te houden. Net zoals bij elke andere boom soort, is regelmatige snoei noodzakelijk om deze gezondheid en produktiviteit te behouden. Enkele voordelen van het snoeien van een pruimenboom zijn onder andere:

  • Verwijderen van dood of beschadigd hout;
  • Verjongen van het boomblad;
  • Verlengen van de levensduur;
  • Geeft de boom vorm en licht;
  • Verbetert de vruchtproductie;
  • Vermindert schimmel en insectenbesmetting;
  • Beperkt de schade aan de omgeving;
  • Verminder de kans op windschade;
  • Haw tuberculose of schimmel besmettingen.

Het is dus belangrijk om je pruimenboom regelmatig te snoeien.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Het beste is om de pruimenboom te snoeien in de late winter, tussen januari en maart, als de boom nog in rust is. Snoeien in de rest van het jaar kan de nieuwe groei verschrikkelijk verstoren. Probeer het snoeien te beperken tot eens per twee jaar.

Hoe pruimenboom snoeien?

Snoeien van de pruimenboom is best eenvoudig wanneer je eenmaal weet welke takken moeten worden verwijderd. Begin met het verwijderen van alle dood hout, waarbij je altijd begint bij de basis van de tak, omdat je hier de meeste gevoeligheid hebt voor het moment dat je de tak helemaal loslaat. Verwijder ook alle takken die de pruimenboom naar binnen groeien, omdat dit ten koste gaat van de kracht van de stam. Ook alle zwakke en zijtakken moeten worden verwijderd.

Het is belangrijk om de takken zo lang mogelijk te laten. Dit is vooral belangrijk voor nieuwe takken die de boomkroon vormen. Laat ook de grotere, oudere takken intact en verwijder alleen de takken die schade veroorzaken of overlast kunnen veroorzaken. Zorg dat je de boom zo goed mogelijk in evenwicht houdt door de takken symmetrisch te verwijderen. Als je gaat schaken, gebruik dan een ladder of klimmateriaal om veilig te kunnen werken.

Welk gereedschap?

Je hebt niet veel gereedschap nodig om de pruimenboom te snoeien. Een goed paar (secateurs) snoeischaar en een pruners zijn voldoende. Als je andere gereedschap nodig hebt, zoals een zaag, zorg dan dat je deze goed olieert voordat je de pruimenboom gaat snoeien om zo het risico op bacteriële infectie te minimaliseren. Wees ook voorzichtig met het gebruik van ladders of klimmateriaal omdat je deze alleen op een robuust oppervlak moet gebruiken.

Conclusie

Je kunt de pruimenboom het beste snoeien wanneer de boom nog in rust is, meestal tussen januari en maart en beperk het snoeien tot maximaal één keer per twee jaar. Verwijder alle dood of beschadigd hout en alle takken die overlast kunnen veroorzaken. Je hebt niet veel gereedschap nodig om de pruimenboom te snoeien, maar als je andere gereedschap nodig hebt, zorg dan dat je dit goed olieert voordat je begint met snoeien. Goed snoeien is de basis voor gezondheid en lange levensduur van een pruimenboom. Hopelijk zijn de tips hierboven behulpzaam als je je pruimenboom gaat snoeien.

Plaats een reactie