Pruimenbomen snoeien

Pruimenbomen zijn een van de meest waardevolle tuinbomen. Niet alleen omdat ze lekkere pruimen voorzien, maar ook omdat ze lang bloeiend en rijk zijn aan mooie kleuren in de tuin. Een goede zorg voor de pruimenboom is belangrijk en dit omvat ook het regelmatig snoeien. Snoeien is een noodzakelijke taak voor het creëren van een gezond en levensvatbaar gedeelte bij het telen van pruimenbomen.

Waarom een Pruimenboom snoeien?

Pruimenbomen hebben een regelmatige verzorging nodig om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven. Snoeien heeft verschillende voordelen. Ten eerste worden jonge takken verwijderd die anders zouden zoeken naar meer ruimte. Daarom worden grote pruimenbomen met regelmatig snoeien kleiner, waardoor meer licht de fruitvorming en ontwikkeling ondersteunt. Verder helpen regelmatig snoeien de bomen steviger en gezonder te maken. Ook worden dood hout en gespleten takken verwijderd tijdens het snoeien. Door het verwijderen van deze takken kunt u de pot of tuin beschermen tegen bepaalde schimmels en ziektes die de pruimenboom kunnen aanvallen.

Wanneer een Pruimenboom snoeien?

De beste tijd om een pruimenboom te snoeien is tijdens de late winter en de vroege lente. Zelfs in de winter is het ook goed om het snoeien uit te voeren. De drie meest voorkomende manieren om een pruimenboom te snoeien zijn in voorjaarsverjonging, zomerverjonging en herfstverjonging. In de winter worden alleen grotere takken verwijderd, terwijl de kleinere takken in de lente worden bijgesneden. De lente en de zomer zijn de meest effectieve seizoenen voor het snoeien van de meeste bomen, maar het is aan te raden om voorzichtig te zijn bij het verwijderen van binnenweefsel en littekens aan de binnenkant van de stam van de boom, omdat deze de meeste schade kunnen veroorzaken. In de herfst is het het beste om alleen dood of gespleten hout te verwijderen, omdat alleen het verwijderen van dood of dor hout de boom geen schade kan toebrengen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe een Pruimenboom snoeien?

Pruimenbomen kunnen worden gesnoeid met behulp van heggenscharen, die door tuinders en tuiniers gebruikt worden. Deze heggenscharen hebben kleine tandjes waarmee kleine takken kunnen worden verwijderd. Er zijn ook grotere takkenscharen en kleine handgesneden messen beschikbaar die geschikt zijn voor het verwijderen van grote takken. Zorg ervoor dat je de juiste tools gebruikt voor het snoeien, afhankelijk van welke afmetingen takken je wilt verwijderen. Als je voorzichtig en systematisch werkt, kun je de meeste pruimenbomen in één seizoen snoeien. Voordat je gaat snoeien, is het aan te raden om een eerste inspectie van de stam van de pruimenboom uit te voeren om te zien of er dood, vertakt of gebroken hout aanwezig is.

Beginnen met snoeien bij een pruimenboom is relatief makkelijk. Je moet eerst alle takken verwijderen die je wilt verwijderen. Als je alle takken hebt verwijderd die je wilt, kun je de stam van de pruimenboom collateren. Tijdens het kaleien worden alle vertakte of driehoekige takken verwijderd. Als je klaar bent met collateren, kun je de stam ontharden. Ontharding is vereist om de meest stevige vorm en algehele gezondheid van de boom te bevorderen. Voor de ontharding kun je de stam van de pruimenboom doorzaagsnoeien, waarmee je de schuine takken van de stam bij kan snijden. Na het snoeien moet je het gat van de gesneden takken afdekken met een harslaag, dat geleverd wordt door de lokale tuinwinkel.

Hoe kan ik de schade beperken?

Een goede manier om schade bij het snoeien van een pruimenboom te beperken, is door een hoogwaardig gereedschap te gebruiken. Gebruik speciale snijgereedschappen die ontworpen zijn voor het snoeien van boomtakken. Het is ook belangrijk om de takken zorgvuldig te snijden, zodat je schoon en nauwkeurig je kunt snijden. Dit helpt de groei van een pruimenboom te bevorderen. Het is ook belangrijk om na het snoeien de gesneden takken direct te verwijderen, opdat de resterende takken meer licht krijgen om te groeien of te bloeien. Het meeste belangrijk is dat je de richtlijnen van de gemeente volgt als het gaat om het snoeien van pruimenbomen, omdat bomen die vanaf de grond worden gesnoeid, meer schade kunnen veroorzaken als ze teveel worden verzwaard.

Regelmatig snoeien is belangrijk voor het behoud van een gezonde pruimenboom. Het is aan te raden om je pruimenboom te snoeien tijdens de late winter en de vroege lente. Gebruik de juiste gereedschappen voor het snoeien van pruimenbomen, zoals heggenscharen en takkenscharen. Daarnaast geldt de regel ‘snoeien met een kleine tak om schade aan de pruimenboom te voorkomen’. Volg de regels van de gemeente als het gaat om het snoeien van pruimenbomen, om schade aan nabijgelegen eigendommen te voorkomen. Met regelmatig snoeien van pruimenbomen krijgen de bomen een betere voedingsbodem, kun je de algehele gezondheid van de bomen bevorderen en je voorkomt ook nog dat de bomen te verzwaren.

Plaats een reactie