Pruimenboom snoeien

De pruimenboom is een krachtige, natuurlijke versiering voor je tuin. Het mooie van pruimenboom is dat het zowel een echte tuinversiering is met zijn kleurrijke bloesem in het voorjaar als ook vrucht draagt in de zomer. Regelmatig en op de juiste manier snoeien is essentieel voor een gezonde pruimenboom. Als je de verkeerde snoeitechnieken gebruikt of op het verkeerde moment snoeit, kan je boom ernstig beschadigd raken.

Hier zijn een aantal tips over het snoeien van een pruimenboom.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Het beste moment om pruimenbomen te snoeien is aan het eind van de herfst of aan het begin van de winter. Op dit moment is de boom helemaal in rust fase en is al het blad al uitgevallen. Als je de pingatakken (verlengstukken) aan het einde van de winter gesnoeid hebben, is er meer mogelijkheid om de regeneratie na de winter te bevorderen. Je kunt de pruimenboom ook in de herfst snoeien, in september of oktober, maar als je dat doet, moet je het beperken tot het verwijderen van zieke of beschadigde takken.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe de pruimenboom snoeien?

Je moet alleen de oudere takken snoeien, die meer dan vijf jaar oud zijn. Je kunt het beste beginnen met het verwijderen van alle dode takken, beschadigde takken of takken die langer dan 3 meter zijn. Alle takken die naar binnen groeien, moet je afsnijden, vooral takken die kruisen. Als je takken snoeit, moet je de spencer sneden gebruiken, wat betekent dat je je snoeizaagof een schaar in een hoek moet houden en hetafgesneden takken rustig moet laten zitten, zodat het niet bruusk wordt afgerukt.

Als de takken die je verwijdert, dikker zijn dan 4 cm, is het belangrijk om de juiste verwijderingsweg te kiezen. De juiste verwijderingsweg van de tak is een geleidelijke verpletterende beweging te gebruiken. Eerst neem je een kleine snede aan de onderkant van de tak. Vervolgens maak je aan de bovenkant van de tak een opwaartse snede totdat de tak begint te kraken. Laat de tak vervolgens rustig in de gewenste richting vallen.

Gereedschappen voor snoeien

Het uitvoeren van snoeiwerkzaamheden aan pruimenbomen is vrij eenvoudig als je de juiste gereedschappen gebruikt. Je hebt een snoeizaag nodig om de takken af te snijden. Dit is een stevige en scherpe zaag voor langere takken. Je kunt ook een loofschaar gebruiken voor smallere takken. Een spreekschaar a.k.a. de boomschaar is belangrijk voor het afsnijden van de top van de pruimenboom.Je hebt ook een stevige schop nodig, en een tang om de takken die je hebt gesnoeid af te wikkelen. Als je klaar bent met snoeien, moet je de open wonden behandelen met schimmelwerende medicatie, zodat je pruimenboom gezond blijft.

Conclusie

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je pruimenboom en als je de snoeitechnieken goed toepast om je boom gezond te houden, zal je er veel plezier aan beleven. Snoei je pruimenboom aan het einde van de winter of begin van de herfst en gebruik de juiste gereedschappen om de takken te snoeien en de open wonden te behandelen. Als je de lat hoog houdt, heb je jarenlang genot van je tuin en je geweldige pruimenboom!

Plaats een reactie