Prunus is een geslacht uit de Rosaceae familie, en wordt ook wel bekend als kersenbomen, pruimenbomen, abrikozenbomen en nectarines. Deze boomsoort heeft een grote variëteit aan soorten en vruchten, en het is heerlijk om van de vruchten te genieten zodra ze rijp zijn. Maar Prunus bomen moeten goed verzorgd worden, en door ze geregeld te snoeien, worden ze gezond, krachtig en vooral lekker fruit dragen. Hieronder lees je alles over snoeien om zo het meeste uit je Prunus boom te halen!
Wat houdt Prunus snoei in?
Prunus snoei bestaat uit het vormen en onderhouden van je bomen. Door regelmatige snoei krijgen de bomen de mogelijkheid om krachtig te groeien, en kunnen ze goed meer- en vrucht rijp worden. Snoei wordt het vaakst uitgevoerd als de boom jong is, zodat hij zich verder op kan bouwen.’De perfecte boom’-vormen zorgen ervoor dat de boom voldoende licht krijgt, en wordt het onkruid tussen de takken verwijderd. Als een Prunus boom ouder wordt, zal het meer snoei nodig hebben om het verzorgd en in conditie te houden.
Om je Prunus boom goed te snoeien, moet je het volgende doen:
De juiste tijd om te snoeien
Een Prunus boom snoeien kan het hele jaar door, maar het is het meest aangewezen om het te doen als de boom in rust is, meestal tussen november en maart. In de winter zijn er vaak minder ziektes en plagen.
Snoeien als de bladeren nog aan de takken zitten is ook wel mogelijk, maar er mag geen bloed of bast worden aangetast. Snoeien als de bladeren al gevallen zijn, geeft jou de mogelijkheid om de schade te herstellen, en om licht naar binnen te laten schijnen.
Het juiste gereedschap
Het juiste gereedschap is essentieel voor een goede Prunus snoei. Je hebt een fruit plukker nodig, vlijmscherpe scharen en een kaptang. Als je gaat knippen moetje ook oogbescherming en handschoenen dragen.
Het is ook aan te raden om een ladder mee te nemen, want als je Prunus boom hoog is, moet je vaak je handen boven je hoofd houden.
Als je klaar bent met het snoeien, moet je het snoeiafval verwijderen. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen schimmels of bacteriën in de lucht hangen. Het is ook aan te raden om je gereedschappen na elke snoeibeurt te desinfecteren.
De juiste snoeimethode
Prunus snoei wordt het vaakst uitgevoerd met de hand. Als je alleen wilt snoeien, zorg er dan voor dat je het snoeien in vier stappen uitvoert:
- Eerst moet je alle dode en zwakke takken verwijderen.
- Daarna moet je alle takken die groeien in de verkeerde richting verwijderen.
- Als laatst moet je de lange takken die naar beneden hangen kort afknippen.
- Tot slot moet je de boom afschudden om alle beschadigde of gebroken twijgen te verwijderen.
Als je je Prunus boom mechanisch snoeien wil, gebruik dan een elektrische snoeimachine. Dit type machine is gemakkelijk te bedienen, en is perfect voor het snoeien van Prunus bomen.
Houd er ook rekening mee dat Prunus bomen gevoelig zijn voor schade als ze verkeerd worden gesnoeid. Omdat Prunus bomen vruchten meestal aan de uiteinden van de takken dragen, is het belangrijk om de vorm in stand te houden, zodat de meeste takken direct in de buurt van de bestaande vruchten komen.
Waarom snoeien belangrijk is
Snoeien is een essentieel onderdeel van goed bostuinen. Door je Prunus boom te snoeien, houd je de boom gezond en verhoog je de kans dat de vruchten goed rijpen.
Snoeien is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het kan zuurstof kan circuleren rond de boom. Als je de takken te dicht bij elkaar knipt, wordt de luchtcirculatie belemmerd.
Het laat de boom ook meer licht binnen, wat essentieel is tijdens de bloemenbloei en de rijping van de vruchten. Snoeien zorgt ervoor dat er genoeg zonlicht op het fruit valt, zodat het goed rijp kan worden.
Tot slot is het heel aangenaam om naar een verzorgde en gezonde Prunus boom te kijken. Door hem een keer per jaar te snoeien, creëer je een geordend en mooi uitziend landschap waar je jarenlang kan van genieten.
Door dit artikel te lezen, heb je een goed beeld gekregen van hoe je je Prunus boom goed kunt snoeien en wat er allemaal bij komt kijken. Doe je dan ook altijd je research voordat je aan de slag gaat, en voer deze klus altijd op een veilige manier uit!