Prunus snoeien

Prunus is een geslacht met houtachtige planten uit de familie Rosaceae. Het geslacht bevat onder andere pruimenbomen, abrikozenbomen, perzikenbomen, kersbomen en amandelbomen. Prunus-soorten worden veelvuldig als sierboom in tuinen gebruikt. Pruimenbomen kunnen ook voor de vruchten worden gekweekt. Prunus-bomen hebben verschillende voordelen als terrasboom, zoals makkelijke verplanting en snoeien. Het snoeien van Prunus is echter geen makkelijke taak. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kennis hebt voordat je begint met het snoeien van deze bomen.

Wanneer moet je Prunus snoeien?

Een van de belangrijkste factoren voor het snoeien van Prunus-bomen is wanneer je het snoeien het beste kunt uitvoeren. De beste tijd voor het snoeien van Prunus-bomen is in de winter, voordat de bladeren beginnen te groeien. Dit betekent dat in de wintermaanden, voordat de knoppen opengaan, het ideale moment is om Prunus te snoeien. In de zomermaanden zal het snoeien van de Prunus-bomen de boom meer stres aan doen dan als het in de wintermaanden wordt gedaan, waardoor de boom minder vrucht zal geven.

Hoe kun je Prunus snoeien?

Het snoeien van Prunus-bomen is een van de belangrijkste taak voor het goed onderhouden van deze bomen. Om de juiste manier van snoeien te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Als je begint met snoeien, is het belangrijk om een goede, steriliserende snoeischaar te gebruiken. Hiermee kan je de takken direct afsnijden zonder de plant beschadigen. Ook een bonsai tang of stokzaag is handig om de takken in de juiste vorm te kunnen snoeien.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Naast het kiezen van het juiste gereedschap is het ook belangrijk om de juiste technieken te gebruiken bij het snoeien. Om te beginnen moet je de grote en dode takken verwijderen. Door deze weg te halen zal je zorgen dat er meer licht en lucht naar de andere delen van de boom komt. Het is ook belangrijk om de dunne en sterk groeiende scheuten te verwijderen. Door deze weg te halen zorg je dat de boom een mooi en symmetrisch uiterlijk krijgt.

Kan je Prunus ook wintervast maken?

Jazeker. In de wintermaanden is het belangrijk om de Prunus-bomen wintervast te maken. Hiervoor moet je eerst alle bladeren van de boom verwijderen en alle losse takken knippen. Daarna kun je de takken insmeren met een neutrale olie, zoals bijvoorbeeld olijfolie. Dit zorgt ervoor dat je Prunus-boom de winter door kan komen zonder problemen. Als je je Prunus-boom in de winter goed wintervast maakt, zal hij in het voorjaar weer gezond en sterk zijn.

Conclusie

Het snoeien van Prunus-bomen is een essentiële stap om de bomen gezond en sterk te houden. Het is belangrijk om de juiste technieken en gereedschappen te gebruiken bij het snoeien. De beste tijd om Prunus te snoeien is in de wintermaanden voordat de knoppen opengaan. Als je je Prunus-boom goed wintervast maakt, zal hij in het voorjaar weer gezond en sterk zijn.

Plaats een reactie