Prunus snoeien

Een Prunus is een snelgroeiende en kleurrijke boom die in veel tuinen aanwezig is. Prunus is een soort appelboom en waarschijnlijk één van de meest populairste bomen in veel tuinen. Prunus bomen geven om het eveneens van het jaar veel kleur in de tuin door het aanwezige blad, blossom en vruchten. Deze bomen zijn vaak robuust en kunnen een hoge leeftijd bereiken als ze goed worden verzorgd. Om te zorgen dat een Prunus boom er gezond uit blijft zien en verder kan groeien dient hij af en toe gesnoeid te worden.

Hoe het beste snoei je een Prunus?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een Prunus boom. Eerst is het belangrijk dat je de juiste snoei periode bepaalt. Het beste is om de Prunus te snoeien in de periode tussen november en maart. Grondige snoei is niet nodig, de meeste mensen met een Prunus in de tuin snoeien de boom gewoon een paar keer per jaar, wat kleinere en gecontroleerde snoei. Om je Prunus goed te snoeien is het belangrijk dat je correcte en veilige gereedschappen gebruikt. Om een goede snoeiresultaat te behalen dien je ook de juiste techniek te gebruiken.

De juiste gereedschappen gebruiken

De beste manier om te beginnen met het snoeien van je Prunus is door het gebruik van een goede snoeischaar. Een goede snoeischaar dient bijvoorbeeld uitstekend geslepen te zijn, een goede grip te hebben en een verbeterde precisie. Om de verspreiding van schimmels te voorkomen, dien je na het snoeien van iedere tak de schaar proper te maken met een desinfecterende oplossing.Naast een goede snoeischaar heb je ook een goed stuk vuurhout nodig. Dit om later eventuele grote takken en stammen af te kunnen snoeien zonder de andere takken schade te berokkenen. Ook dient er een plateau te zijn om de gesnoeide takken op een veilige manier op te vangen.

De juiste techniek gebruiken

Bij het snoeien van een Prunus dien je voorzichtig te werk te gaan. Als je teveel afknapt kunnen de takken niet meer verder groeien en daardoor schade veroorzaken aan de struktuur van de boom. Hoe je Prunus het beste kunt snoeien is door kleine stukken te snoeien en om te beginnen met het verwijderen van dood hout en slecht gevormde takken. Je kunt ook alle snoei doen langs de omtrek van de boom om een goede vorm te behouden. Terwijl je met de takken bezig bent, let je erop dat je geen knoppen of jonge loten aantast. Een Prunus kan en stoot niet regelmatig aantasten en het snoeien ervan kan je Prunus de kans geven om gezond te zijn en zijn optimale vorm en grootte te behouden.

Conclusie

Het snoeien van een Prunus is een essentieel onderdeel van het onderhouden van de boom. Om de Prunus in uitstekende conditie te behouden dien je de juiste techniek te gebruiken en de juiste gereedschappen in te zetten. Bij het gebruiken van de juiste gereedschappen en technieken beperkt je het risico op schade aan de boom, behoud je de goede vorm en profiteer je van de uitstekende bloei van de boom. De beste tijd om Prunus te snoeien is tussen november en maart. Dus als je een Prunus kweekt, zorg er dan voor dat je regelmatig en voorzichtig snoeit om een gezonde en kleurrijke boom te behouden.

Plaats een reactie