Prunus snoeien

Prunus, een groep van zo’n 400 geslacht elke vruchtdragende bomen en struiken, staat bekend om het uitstekende blad weer, de veelzijdigheid in de tuin en de veel verschillende bloemen en vruchten. Prunus heeft een pad gemaakt naar veel tuinen. Zowel in stadstuinen, als open landbedden, als aan de rand van bos en veld en in parken. Deze geweldige plantenfamilie is heel wat waard, maar ze hebben ook toegevoegde waarde door de impact dat ze kunnen hebben op de ontwikkeling van de tuin. Dit kunnen we bereiken door Prunus regelmatig te snoeien.

Hoe snoei je Prunus?

Snoer je Prunus bij het begin van de lente. Wacht niet te lang om te beginnen, want als de knoppen en twijgen te sterk groeien, is het lastig maken om de vorm van de boombesnoeiingen dag te houden. Oudere Prunusbomen hebben vaak extra snoei voor onderhoud. Spoel de stiefmama de twijgen weg die ook al bloei aangetrokken hebt. Snoei de stronken en de takken naar de vorm die je hebt gepland. Om de noodzakelijkheden voor structurele veranderingen of om een ​​dichter gedefinieerde structuur te bereiken, kunt je lange stengels terugknippen op een knop om nieuwe verticale groei te stimuleren. Oudere Prunusstammen mogen minder frequent worden gesnoeid. Vermijd de vorming van grote snoeihopen en snoei zo veel mogelijk dode, zwakke of gespleten takken naar hun basis.

Hoe snoei je Prunus in de herfst?

In de herfst kan de Prunus weer aan een extra snoeibeurt worden onderworpen. Voorzie de bomen en struiken van een schoonmaken van losfruit en -zaden. Knip ook dode, verzwakte en zwakke takken, zolang het voldoende droge op het is. Controleer ook op overloop en knip deze weg. Eens de winter aanbreekt, is het belangrijk om de struiken te beschermen door de schors te bedekken met vloeibare was. Dit beschermt de schors tegen de koude weersomstandigheden en windschade wanneer de Prunus in rust is over de wintermaanden.

Gereedschappen

Het is belangrijk om goede gereedschappen te gebruiken bij het snoeien van Prunus. Kies kwaliteitsmateriaal, zoals een heggenschaar voor grotere takken, een handschaar voor de kleinere takken en een stokloze schaar voor dunne twijgen. Gebruik hiervoor alleen lange, langwerpige handgebonden scharen. Kettingzagen of elektrische snoeischaar zijn niet aan te raden, tenzij ze alleen worden gebruikt voor de grootste takken. Als je de schaar of de tang te hard gebruikt, kan dat schade toebrengen aan de boom.

Onderhoud

Naast het snoeien om de structuur van de Prunus te behouden, is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud aan de bomen te plegen. Verwijder zwakke of zieke twijgen meteen, voordat ze meer schade aan de boom kunnen aanrichten. Je kan ook een kunstmest toevoegen in lente om de boom te voeden en goed te verzorgen. Dit voorkomt ook de kans op droogte, gebrek aan voedingsstoffen en het risico van schimmelziektes. In de herfst, voer dan gereedschappen als schrapers en borstels uit om bladeren en bladluis te verwijderen. Deze routines voorkomen dat planten ziek worden, voorkomen dat ziektes overgedragen worden en zorgen er voor dat de ruggegraat van de tuin zo sterk mogelijk is.

Conclusie

Prunus, een groep van zo’n 400 soorten boompjes en struiken, heeft een pad gemaakt naar veel tuinen. Regelmatig snoeien van Prunus bomen en struiken maakt niet alleen de tuin meer mooi, maar kan ook problemen voorkomen. Snoer je Prunus bij het begin van de lente en in de herfst. Gebruik kwalitatief materiaal, zoals een heggenschaar, een handschaar en een stokloze schaar. Verwijder ook de zieke twijgen en voer regelmatig onderhoud uit. Als je jouw Prunus op de juiste manier snoeit en onderhoud doet zul je zien dat je struiken er elke jaar beter uitzien!

Plaats een reactie