Rhododendron snoeien

Rhododendron is een populaire bloem en staat feestelijk in veel tuinen. Het is een sterke, bloeiende plant die pretentieloos en makkelijk in onderhoud is. Als je de Rhododendron goed verzorgt, zult je jarenlang plezier hebben van de verrassende bloemen. Een van de zorgvuldige taken waarmee je de Rhododendron in stand houdt, is door het snoeien.

Waarom snoeien

Als je de Rhododendron regelmatig snoeit, help je de plant om lekker sterk en gezond te blijven. Door de plant te snoeien, krijgt deze stevigheid en kracht. De plant krijgt ook meer lucht en licht, waardoor de ziektes en plagen afnemen. Ook zorgt snoeien ervoor dat de bloemen sterker, groter en aantrekkelijker worden. Daarnaast krijg je door het snoeien ook meer struikvorm, waardoor de Rhododendron mooi wordt om te bewonderen die in je tuin staat.

Wanneer snoeien

Het beste moment om een Rhododendron te snoeien is vlak na het bloeiseizoen. In het voorjaar, na het laatste bloemen, kun je aan de slag met grof snoeien. Als je de tijd hebt, kun je de plant ook tijdens het seizoen snoeien, maar omdat je dan meer bloemen verliest, is het het beste om grote stukken snoeien tot na het bloeiseizoen te beperken.

Hoe je Rhododendron snoeit

Als je je Rhododendron gaat snoeien, is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt. De beste gereedschappen die je hiervoor kunt gebruiken zijn een goede kromme schaar, een scherpe snoeischaar en een bosmaaier voor het verwijderen van dood hout. Met deze gereedschappen kun je de plant snel en precies snoeien.

Begin met het verwijderen van dode stengels. Snoei vervolgens ook alle langwerpige bloeiende stengels af, zodat je grote stukken bloeiende stengels overhoudt. Let op dat je de Rhododendron niet al te veel vermindert. Als je deze teveel snoeit, zal de plant zwakker worden en zullen er geen bloemen meer opkomen.

Je kunt er ook voor kiezen om grof snoeien, waardoor kleine takken worden verwijderd om de plant handzamer te maken, maar let erop dat je de plant niet al te veel vermindert, omdat je dan het risico loopt dat de plant niet meer bloeit.

Controleer de plant een paar weken later en snoei vervolgens nog eens wat moeilijk bereikbare takken of als je nog niet tevreden bent met de vorm.

Verzorging van Rhododendron

Naast het snoeien is het ook belangrijk om de Rhododendron verder goed te verzorgen. Plant de Rhododendron op een plek met veel licht, maar waar hij niet opengeschroefd staat. Rhododendrons houden van een vochtige grond, dus geef de plant in de warme zomermaanden regelmatig water. Vermijd verdamping door de plant water te geven in de ochtend en avond, als het minder warm is.

Het is ook belangrijk dat je de grond rondom je Rhododendron bedekt met net overschotd mulch zoals houtsnippers, bladeren of stro, die dienen als verdamping voor de plant. Mulch is ook effectief tegen de meeste schimmels en ongedierte.

Je kunt ook een Rhododendron voeren, als je denkt dat de plant extra voeding nodig heeft. Gebruik hiervoor een omgekeerde mest, met een lage stikstofaanpak, en voer de plant alleen tijdens het groeiseizoen.

Als je goed voor je Rhododendron zorgt en de plant regelmatig snoeit, heb je jarenlang plezier van deze prachtige bloemen.In de tussentijd is het belangrijk om de bloem ook goed te verzorgen, zodat je zeker weet dat hij mooi blijft.

Plaats een reactie