Rozen snoeien

Rozen zijn bij veel mensen favoriet in de tuin. En hoewel ze mooi zijn, hebben ze ook flink wat verzorging nodig, zeker als het gaat om snoeien. Hieronder wordt uitgelegd hoe je het beste je rozen kunt snoeien.

Snoeien van rozen

Snoeien doe je om twee redenen: om je planten gezond en sterk te houden, en om de vorm ervan te controleren. Als je je rozen regelmatig en goed snoeit, zullen ze beter groeien en je meer bloemen geven. Om je rozen het beste te snoeien, moet je op het juiste moment beginnen.

Wanneer is het het beste om te snoeien?

Roodbloeiende rozen zoals een Hartmut en Paeonia snoei je het beste in de winter, zodra de koudste dagen voorbij zijn. Daarnaast is de lente het beste moment om `te snoeien. Begin dan in februari of maart als de knoppen al beginnen te groeien. Bloeiende zoethoutroses snoei je best na de bloemen in het najaar. Klimrozen kun je het beste snoeien als ze bloeien in de zomer.

Hoe snoei je?

Zorg er altijd voor dat je het juiste gereedschap gebruikt. Gebruik hiervoor de beste tuingereedschap, zoals een takkenschaar, een takkensnijder of een tuinschaar. Doe dit altijd met schoon gereedschap en maak de snoeischaar na ieder gebruik schoon. Snoei je planten ten minste één keer per jaar. Verwijder dode of zieke takken, kort lelijke of hangende takken en plooi de takken in. Belangrijk is dat je er voor zorgt dat de planten hierna goed open en luchtig staan.

Hoe verwijder je de takken?

Verwijder de takken zorgvuldig. Begin eerst bovenaan en werk je naar beneden. Als je een tak wilt verwijderen, snijd je deze terug naar de volgende knop, liefst dicht bij de kern van de plant. Probeer zo min mogelijk schade aan te richten en knoppen niet te verwijderen. Bovendien moet je de planten zo snoeien, dat de takken de grond niet raken. De basisregel is: knip nooit meer dan een derde van de lengte van een tak af.

Snoeien maakt je rozen gezonder en mooier

Snoeien is belangrijk om je rozen gezond en sterk te houden. Door de planten correct te snoeien, blijven de bloemen mooi en gezond. Bovendien krijgen de planten zo de kans zich in de zomer mooi vol te ontwikkelen. Uiteindelijk zorgt goed snoeien ervoor dat je meer mooie bloemen krijgt!

Plaats een reactie