Rozen snoeien in de tuin

Het snoeien van rozen is een onmisbaar onderdeel van een gezond tuinieren. Rozen moeten jaarlijks gesnoeid worden om hun gezondheid te behouden en om mooie, stevige bloemen te kunnen produceren. Als je het snoeien van rozen in je tuin zelf onder de knie wil krijgen, zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Wanneer moet je rozen snoeien?

Het overgrote deel van de rozen mag je het beste snoeien tijdens het voorjaar wanneer de planten uit hun winterslaap ontwaken en begint te groeien. In het hele Verenigd Koninkrijk is de maand maart de meest geschikte periode voor het snoeien van rozen. Uitstel tot april is ook mogelijk, maar je loopt het risico dat je bloemen in het tweede seizoen wat kleiner worden.

Hoe je rozen het beste kunt snoeien

Gebruik altijd scherpe, schone snoeischaar met een vlakke lemmet. Dit vermindert het risico op infecties en andere schadelijke schimmels die via rafelige of oneffen snijvlakken bij de plant kunnen komen. Bij het snoeien van de rozen focus je je vooral op de grootste takken. Verwijder alle welig tierende of afgestorven bladeren en alle takken tot op ongeveer 8 inch vanuit de basis van de plant. Als er na het snoeien een paar doorns overblijven, moet je ook die weghalen.

Verdere tips

Verwijder de onderste bladeren en takken van de steel als je een opgebonden roostersysteem hebt. Knip alle doorns van de steel die boven de bladeren uitsteken. Als er grote bladeren die langs de grond hangen, mag je die ook verwijderen. Als je klaar bent met het snoeien, boet je de snedes met een antischimmelmiddel en breng je wat kalkstrooier in de omgeving van je roos aan om een pH-balans te creëren.

Gereedschappen

Om rozen goed te snoeien heb je het volgende gereedschap nodig: een scherp paar snoeischaar, een antischimmelmiddel, wat kalkstrooier, eventueel een hoogwerker en een roostersysteem. Een hoogwerker is optioneel, maar als je veel hoge takken moet snoeien, is het beter om een hoogwerker te gebruiken. Voordat je gaat snoeien is het belangrijk dat je alle gereedschappen goed schoonmaakt met een desinfecterend middel om infecties en ziekten te voorkomen.

Algemene regels

Bij het snoeien van rozen moet je altijd de algemene regels volgen. Zorg ervoor dat je alle schoonmaakt en desinfecteert, gebruik geen beschimmelde of defecte snoeischaar of ander gereedschap en verwijder overtollig afgestorven blad om infecties te voorkomen. Snoei ook af en toe bepaalde takken, zoals die met oververhouding veel blad of takken die zo uit groeien dat het roostersysteem verstoord wordt. Als je deze stappen volgt, zal je rozen tuin er gezond en prachtig uit zien.

Plaats een reactie