Salvia snoeien

Salvia is een mooie bloem met veel verschillende variëteiten. Het is een groenblijvende, hardnekkige plant die als hardnekkigste van alle salvias wordt beschouwd. Omdat Salvia een bijzonder levendige plant is, heeft het dringend een jaarlijks onderhoud nodig. Door deze plant periodiek te snoeien, blijft deze in een gezonde en nette conditie. Het is belangrijk dat je deze plant op de juiste manier snoeit. In dit artikel geven we informatie over hoe Salvia het beste gesnoeid kan worden en welk gereedschap u nodig heeft om dit klusje te klaren.

Hoe en wanneer u Salvia moet snoeien

Salvia moet met een schaar in een vorm worden gesnoeid, zoals een kleine piramide of een balletje. Dit is meestal het geval wanneer u de plant als sier heeft. U kunt in het begin van het groeiseizoen, in het vroege voorjaar, de plant snoeien om de stevigheid en vorm te verbeteren. Dit kan worden gedaan door maximaal eenderde van de groei terug te snoeien om de vorm en stevigheid te verbeteren. De toppen van de stengels ongeveer 5-6 cm boven de grond af te knippen kan het aantal zijscheuten aanzienlijk verhogen.

Als de bloem uit het seizoen komt, is het ook belangrijk om de plant te snoeien. Snoei het uitgebloeide gedeelte tot maximaal 2 cm boven de grond, waardoor nieuw en gezond blad verschijnt. Snoei ook alle twijgen die niet optrekken of te kort worden en verwijder alle dood blad. Gedurende de wintermaanden kunt u het groene blad verwijderen, maar het is belangrijk om de takken intact te houden voor de volgende bloemontwikkeling.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Het meest voorkomende gereedschap voor het snoeien van Salvia is een paar goede kwaliteit gebogen scharen met geslepen messen. De messen moeten zorgvuldig zijn gepoetst en goed moeten worden bijgehouden om goed te blijven snijden.Een ander veel voorkomend gereedschap voor het snoeien van Salvia is een bovenkant schaar. Dit type schaar is handig om langere takken af te knippen. Je kunt ook een kleine tuinschaar gebruiken. Vermijd het gebruik van scherpe blades zoals messen om bloemen en bladeren mee te snijden, omdat dit schade kan veroorzaken of de plant kan infecteren.

Belangrijke punten om te onthouden

  • Snoei de Salvia met gebogen scharen met geslepen messen.
  • Houd uw scharen scherp en goed onderhouden om goed te blijven snijden.
  • Snoeien na de bloei tot maximaal 2 cm boven de grond.
  • Gebruik geen scherpe messen om de Salvia te snoeien.
  • Gebruik een bovenkant schaar om takken af te knippen.

Het snoeien van Salvia is een goede manier om de plant van stevigheid en vorm te voorzien. Door in het vroege voorjaar een eenderde van de stengel weg te snoeien, kunt u de plant zijn gezonde uiterlijk teruggeven en de kans op bloei verhogen. Gebruik alleen goede kwaliteit scharen en vermijd het gebruik van scherpe messen. Als u de bovenstaande tips volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw Salvia ieder jaar weer mooi bloeit.

Plaats een reactie