Salvias snoeien

Hoe je Salvias het beste kunt snoeien

Salvias zijn kleurrijke vaste planten die een bloemrijk tuinbeeld geven. Er zijn veel verschillende soorten Salvias, in alle mogelijke kleuren. Veel Salvias, zoals de Lavendel-Salvias, bereiken meer dan een meter hoog, sinds er veel verschillende cultivars bestaan die kleiner en busvormiger blijven. Als je veel Salvias in een tuin hebt, wilt je er waarschijnlijk zeker van zijn dat ze mooi blijven, maar meestal hebben ze ook wel wat verzorging en onderhoud nodig. Het snoeien van Salvias is hiervan een belangrijk onderdeel.

Salvias hebben een betrekkelijk korte snoeiperiode, en dat is het liefst net voor het begin van het groeiseizoen. Dit is meestal halverwege of eind maart. Als je je Salvias eerder snoeit, kun je schade aanrichten en/of de plant doen afsterven. Om deze reden moet het snoeien vroeg in het groeiseizoen gebeuren, voordat de Salvias begint met het aangroeien van nieuwe bladeren en bloemen.

Om Salvias goed te snoeien heb je verschillende gereedschappen nodig. De meest voorkomende gereedschap voor het snoeien van Salvias is een scherpe, kwalitatief goede snoeischaar. Deze wordt gebruikt om de verhoute takken en oude bloemen te verwijderen. Als je langere takken moet snoeien, kun je een kleine, handige takkenschaar of een stokzaag gebruiken.

Voor het verwijderen van dode of droge bladeren, kan een fijne takkenschaar gebruikt worden. Als je verder blijft dan aan de stelen moet je waarschijnlijk gebruik maken van een snoeischaar of een zaag. Hiervoor moet je altijd een scherp gereedschap gebruiken, omdat je anders de plant meer schade kan aandoen dan je voor ogen had. Als je het snoeien te laat doet, heb je een grotere kans om schade aan de plant te veroorzaken. Als dit gebeurt, moet je er altijd zeker van zijn dat je geen openbare of blootliggende delen laat zitten. Onder al het gesnoeide materiaal kunnen er dan andere soorten schimmels en parasieten gaan groeien.

Om het beste resultaat te krijgen, is het verstandig om de plant op één manier recht te snoeien. Deze methode wordt ook wel de ‘Vaste driehoeksvormige methode’ genoemd. Hierbij wordt de plant gestript tot twee aan elkaar gelijke punten toe. Helemaal onderaan moet het knoppen gesnoeide worden, waardoor er een driehoek ontstaat. Elke stam hierboven moet direct gesnoeide worden tot twee even uitlopende punten.

Na het snoeien is het ook belangrijk om de Salvias te blijven verzorgen. Zakken met organisch materiaal, zoals gecomposteerd strooisel of houtsnippers, kunnen als mulch materials gebruikt worden om te voorkomen dat de meeste onkruiden uitgroeien. Extra water is ook vaak nodig om Salvias gezond en bloeiend te houden. Na elke goede regenbui moet er extra water rond de wortels gegeven worden.

Salvias bloeien het beste als ze regelmatig en goed gesnoeid worden. Het verwijderen van oude bloemen dient ook te gebeuren om de plant gezond en mooi te houden. Door de Salvias regelmatig te snoeien, zal er elke keer weer een nieuwe lading bloemen komen. Op deze manier kan een tuin mooi versierd worden met aantrekkelijk gesnoeide Salvias.

Plaats een reactie