Sering snoeien

Hoe kun je Sering het beste snoeien?

Sering is een prachtige plant die in veel tuinen voorkomt. Om uw plant gezond te houden, is het belangrijk om de sering regelmatig te snoeien. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dat het beste kunt aanpakken. Let op: snoeien doe je best in de lente.

Hoe snoei je de Sering?

Het snoeien van de sering is een simpele klus die, met de juiste aanpak, binnen een uur gedaan is. Eerst is het belangrijk om het gereedschap klaar te leggen:

  • snoeischaar
  • snoeihandschoenen
  • snoeizeis

Vervolgens kun je met de eerste schaar de grootste takken snoeien. Doe dit zo dat de takken schuin van de steel worden afgesneden. Hierbij hoef je niet te exact te zijn, omdat de tweede schaar pas later komt.

Kom je onder wortelgroei tegen, dan is het aangeraden om de sering in twee verschillende delen te snoeien. Start met de bovenste helft en werk van daaruit naar beneden. Wanneer je klaar bent met de bovenste helft kun je beginnen met de tweede schaar: dit is een detailwerk waarbij je de takken precies af moet snijden zodat de voorkant van de sering mooi gesnoeid wordt. Gebruik hiervoor de snoeischaar.

De derde stap is met de snoeizeis. Hiermee verwijder je alle kleine takjes. Dit detailwerk vergt enige geduld en techniek, maar geeft wel het beste resultaat.

Gevolgen van het snoeien

Het snoeien van sering heeft sterk invloed op de voorkant en de algemene houding van de boom. Als je sering goed snoeit, dan blijft hij op een mooie, regelmatige vorm staan. Als je sering te hard snoeit, dan verliest hij veel van zijn bladeren, wat de bladopvang van de boom beperkt. Daarnaast is de kans dat de schimmel en ziekten optreden bij schade door een niet goed uitgevoerde snoei groot.

Tips voor het snoeien

Er zijn een aantal tips die je in gedachten moet houden wanneer je aan het snoeien bent:

  • Houd de boom zo laag mogelijk, zodat het gemakkelijk te bemesten is.
  • Gebruik schuine snoei- incisies om beschadiging van de takken te voorkomen.
  • Strijk geen oude snoeimateriaal af.
  • Snoei de Sering af en toe, maar niet te veel.
  • Gebruik de juiste gereedschappen en laat de gereedschappen schoon.

Conclusie

Snoeien van de Sering is een belangrijk onderdeel van het tuincreatieproces. Door regelmatig te snoeien, krijgt de sering de juiste houding. Ook kunnen schimmel en ziekten worden voorkomen door het snoeien goed uit te voeren. Let steeds goed op bij het gebruik van snoeigereedschappen, zodat je de Sering niet schaadt. Als je de bovenstaande tips opvolgt, zal je sering altijd mooi blijven.

Plaats een reactie