Struik snoeien

Struiken zijn een mooie toevoeging aan uw tuin en als u de juiste soort kiest, kunt u ervan genieten voor jaren. Snoeien is echter noodzakelijk om de gezondheid van de struik te handhaven, zodat die zijn volle potentieel realiseert. Zelfs als je geen struikken hebt, kan het best een zenuwslopende taak zijn, met name als je meer kennis hebt over hoe je een struik voor het eerst snoeit. Geen zorgen: we geven hier tips om je te helpen begrijpen wat er moet gebeuren voor struik snoeien.

Welke periode van het jaar is geschikt?

Afhankelijk van het type struik dat je hebt, is snoeien van vroege lente tot vroege herfst geschikt. Snoeien voor de winter voorkomt ook dat de struik lijdt in de koudere omstandigheden. Een waarschuwing: het is meestal minder schadelijk voor de struik als je het snoeien tot later in het seizoen bewaart, mits de struik binnen toleranties blijft.

Welke soorten gereedschap gebruik je?

Het snoeien van een struik begint met het uitkiezen van het juiste gereedschap. Om ongewenst gevormde takken te verwijderen, heb je een veiligheidsbril, handschoenen, een steekladder, lopers en twee soorten snoeischaren nodig. Eén paar scharen is bedoeld om lichte, dunne takken te verwijderen, terwijl het andere paar scharen is bedoeld om dikkere takken ervan af te snijden.

Hoe te snoeien?

Als je klaar bent om te snoeien, is het belangrijk om meerdere principes te volgen voor het snoeien.

  • Knip alleen levende takken af, laat geen dode takken achter. Geen enkele tak moet dikker zijn dan je duim.
  • Knip de takken daar af waar ze uit de stam groeien. Vermijd het wegknippen van takken die zich onder het oppervlak mengen met andere delen.
  • Als je bredere takken verwijdert, knip ze dan in meerdere fasen. Knip de takken niet direct af.
  • Knip buitenste takken af zodat je meer licht krijgt voor onderliggende takken. En knip de takken zo dicht mogelijk bij de stam af.
  • Werk langzaamaan, stap voor stap. Als je een tak verkeerd knipt, kun je de schade niet meer herstellen.
  • Als je klaar bent met het snoeien, controleer dan of er geen kleine takken of takken aan de onderkant achterblijven.

Houd er rekening mee dat elke struik specifieke snoeieisen heeft, dus het is aan te raden om deze instructies te koppelen aan de richtlijnen van het type struik dat je hebt.

Conclusie

Snoeien van struiken helpt bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de plant en biedt de mogelijkheid om de overall structuur te verbeteren. Bovendien, als je een struik eenmaal hebt gesnoeid, heb je hulp nodig bij het onderhouden ervan. Als je bovenstaande tips volgt, kun je de gezondheid, het groeipotentieel en de levensduur van de struik verhogen. Geniet van de mooie, gezonde struikken in je tuin!

Plaats een reactie