Struik snoeien

Struiken zijn een mooie toevoeging aan uw tuin en als u de juiste soort kiest, kunt u ervan genieten voor jaren. Snoeien is echter noodzakelijk om de gezondheid van de struik te handhaven, zodat die zijn volle potentieel realiseert. Zelfs als je geen struikken hebt, kan het best een zenuwslopende taak zijn, met name als je meer kennis hebt over hoe je een struik voor het eerst snoeit. Geen zorgen: we geven hier tips om je te helpen begrijpen wat er moet gebeuren voor struik snoeien.

Welke periode van het jaar is geschikt?

Afhankelijk van het type struik dat je hebt, is snoeien van vroege lente tot vroege herfst geschikt. Snoeien voor de winter voorkomt ook dat de struik lijdt in de koudere omstandigheden. Een waarschuwing: het is meestal minder schadelijk voor de struik als je het snoeien tot later in het seizoen bewaart, mits de struik binnen toleranties blijft.

Welke soorten gereedschap gebruik je?

Het snoeien van een struik begint met het uitkiezen van het juiste gereedschap. Om ongewenst gevormde takken te verwijderen, heb je een veiligheidsbril, handschoenen, een steekladder, lopers en twee soorten snoeischaren nodig. Eén paar scharen is bedoeld om lichte, dunne takken te verwijderen, terwijl het andere paar scharen is bedoeld om dikkere takken ervan af te snijden.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Hoe te snoeien?

Als je klaar bent om te snoeien, is het belangrijk om meerdere principes te volgen voor het snoeien.

  • Knip alleen levende takken af, laat geen dode takken achter. Geen enkele tak moet dikker zijn dan je duim.
  • Knip de takken daar af waar ze uit de stam groeien. Vermijd het wegknippen van takken die zich onder het oppervlak mengen met andere delen.
  • Als je bredere takken verwijdert, knip ze dan in meerdere fasen. Knip de takken niet direct af.
  • Knip buitenste takken af zodat je meer licht krijgt voor onderliggende takken. En knip de takken zo dicht mogelijk bij de stam af.
  • Werk langzaamaan, stap voor stap. Als je een tak verkeerd knipt, kun je de schade niet meer herstellen.
  • Als je klaar bent met het snoeien, controleer dan of er geen kleine takken of takken aan de onderkant achterblijven.

Houd er rekening mee dat elke struik specifieke snoeieisen heeft, dus het is aan te raden om deze instructies te koppelen aan de richtlijnen van het type struik dat je hebt.

Conclusie

Snoeien van struiken helpt bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de plant en biedt de mogelijkheid om de overall structuur te verbeteren. Bovendien, als je een struik eenmaal hebt gesnoeid, heb je hulp nodig bij het onderhouden ervan. Als je bovenstaande tips volgt, kun je de gezondheid, het groeipotentieel en de levensduur van de struik verhogen. Geniet van de mooie, gezonde struikken in je tuin!

Plaats een reactie