Struiken snoeien

Struiken worden veel toegepast in de tuin, vooral in grind, als bodembedekker of als haag. Er zijn vele verschillende soorten struiken, elk met eigen eisen voor snoeien. De juiste manier van snoeien en de juiste tijd van het jaar zijn bepalend voor de conditie van de struik en de groei ervan. Daarnaast zijn er een aantal gereedschappen nodig om het snoeien op de juiste manier uit te voeren.

Hoe te snoeien?

Het uitvoeren van het juiste snoeiwerk is essentieel voor het behoud van gezonde en stevige struiken. Waar moet je op letten als je een struik gaat snoeien? Om te beginnen is het belangrijk de wintermaanden van januari tot maart te vermijden voor het uitvoeren van snoeiwerk aan de struik. De beste tijd om te snoeien is wanneer de plant begint uit te lopen, meestal voorjaar of zomer. Als je een struik een jaar overslaat voor het snoeiwerk, zal deze de neiging hebben om veel te groeien. Dit zal resulteren in grotere en zwaardere takken, waardoor de struik eerder kans heeft te breken of zelfs om te vallen.

Beschermende kleding of een veiligheidsbril is aan te raden, aangezien takken breken tijdens het snoeien. Snoei altijd terug naar gezonde en actieve knoppen, omdat deze de groei voeden. Als je de knoppen beschadigd als je snoeit, bestaat de kans dat de struik hierdoor gaat woekeren of dat er schimmel op de beschadigde plekken komt. Controleer ook of de struik geen gerimpelde bladeren of dood hout heeft. Dit moet met de schaar worden verwijderd zodat de struik gezond en sterk blijft. Op die manier krijgt het licht alle kans om goed door de takken te kunnen stralen.

Gereedschappen

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt voor het snoeien van struiken is een stevige tuinschaar. Deze schaar moet scherp zijn om schade aan de struik te voorkomen. Hiernaast is het ook aan te raden om een heggeschaar te gebruiken voor het snoeien van stevige en stramme takken. Er zijn ook speciale sneden die je kunt maken met je schaar, zoals een afsteken. Dit betekent dat je de tak net boven het node afsnijdt, waardoor de tak dunner wordt, waardoor het gemakkelijker is de tak op de juiste lengte te knippen.

Verder is het ook handig om een 3-talen tang, loofrijster en telescoopschaar te gebruiken bij het snoeien van struiken. Een 3-talen tang is ideaal als je kleine takken moet verwijderen. Met een loofrijster kun je de struik schoonmaken door de bladeren er tussen te halen. Een telescoopschaar is handig als je niet in de buurt van de struik kunt komen, zodat je toch bij alle takken kan.

Conclusie

Snoeien van struiken is een klus die zorg en aandacht verdient. Kies de juiste tijd van het jaar voor het uitvoeren van het snoeiwerk en maak gebruik van de juiste gereedschappen. Snoei altijd terug naar actieve knoppen en verwijder alle oude of dode takken. Hiermee zorg je ervoor dat de struik er sterk en gezond uit blijft zien.

Plaats een reactie