Struiken snoeien: Van lente tot nazomer

Het snoeien van struiken is van groot belang voor de meeste tuinplanten. Het houdt de tuin netjes, maar het beschermt tevens de plant ook tegen ziekte. Het snoeien van struiken kent echter meer voordelen. Door regelmatig het snoeien van struiken blijft de strenge winter beter doorstaan en er komt meer bloesem in de herfst. Struiken snoeien is alleen maar gebaat bij regelmatig tuinonderhoud. De meeste struiken snoeien het beste in het late voorjaar of begin zomer.

Waarom struiken snoeien?

Struiken snoeien heeft vele voordelen. De belangrijkste voordelen van het snoeien van struiken zijn:

  • Het verwijderen van oude, beschadigde en dode takken verbetert de structuur en vorm van de plant
  • Het vergroot de openheid en luchtcirculatie tussen de takken waardoor de kans op schimmelziektes afneemt
  • Het bevordert de productie van bloesem, bloemen en/of vruchten
  • Het vergroot de zonlichttoetreding die nodig is voor de ontwikkeling van bloemen en/of vruchten
  • Het voorkomt een overmatige groei en staat toename van schade door weer, storm en/of dieren
  • Het voorkomt schade door de klimaatveranderingen

Wanneer struiken snoeien?

Het is belangrijk om schaalbladige struiken te snoeien voordat zij vormen gaan aannemen. Dit betekent dat je deze het beste in het vroege voorjaar kunt snoeien voordat de knoppen weer gaan groeien. Laatbloeiers en bloeiende struiken snoei je meestal aan het eind van de winter, of het begin van de lente. Ook kan half voorjaar, bij het uitdrogen van de bladeren, een goede tijd zijn om deze struiken te snoeien.

In de droge periodes, juist voor de herfst, is het aangeraden om iedere struik te snoeien omdat het dan extra water op mag nemen. Hierbij doe je er goed aan om daarna al voldoende water te geven. Om schapenbladig te snoeien is het beste om dit voor de winter te doen. Let bij het snoeien op dat je de modderige bodems goed bewerkt, want de struiken doen het hier het beste.

Hoe snoei je struiken?

Als je struiken gaat snoeien, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Houd rekening met het soort struik om het beste gereedschap te kiezen. Voor alle berijpte struiken is de beste keus een schaar, maar heesterbomen en laagblijvende struiken kunnen het beste worden gesnoeid met een stompe bijl.

Je moet ook altijd beginnen met het snoeien van de oudere takken, of laatste seizoen opnieuw groeiende takken. Breng alleen knipjes aan met schaar of bijl op de takken. De snoei van de dunne twijgen kan je best met de vingers doen om zo de vorm behouden. Let bij het snoeien van berijpte struiken er op dat je de takken bij elkaar houd zodat je geen ‘kapot’ beeld krijgt.

Richt je bij het snoeien ook op het verwijderen van alle beschadigingen. Vervolgens kun je de langere takken uitdunnen waardoor de lichtinval bevorderd wordt. Ten slotte pas je bij het snoeien ook de techniek ‘druppel snoeien aan’: hierbij snoei je struiken naar de vorm van druppels en staar je niet meer op een ideale vorm.

Daarnaast is het belangrijk dat je jouw gereedschappen regelmatig ontsmet. Bij het gebruiken van elektrische gereedschappen zoals trimmer of takkenschaar, is het aangeraden jezeer goed te informeren of jewel of geen persoonlijkeveiligheidsvoorzieningen nodig hebt.

Conclusie

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je struiken regelmatig gesnoeid worden. Door het regelmatig snoeien komt er meer bloesem en bloemen, wat ervoor zorgt dat je planten in topconditie blijven.

Het is goed om te weten wanneer en hoe je struiken het best kunt snoeien. Gebruik de juiste gereedschappen en informeer jezelf alvorens je deze gaat gebruiken. Voor struiken die schaalbladig zijn, is het beste om deze het vroege voorjaar te snoeien, terwijl late bloeiers en bloeiende struiken het beste aan het eind van de winter of het begin van de lente kunnen worden gesnoeid.

Houd te allen tijde rekening met je tuinplanten en let op de grootte en formaat van je takken. Struiken snoeien is relatief eenvoudig dankzij de vele voordelen die deze bieden, maar het is wel belangrijk dat je goed oplet bij het snoeien.

Plaats een reactie