Taxus snoeien

Taxus is een veelvoorkomende schaduw- en haagplant. Taxus kan als kleine meerstammige struik, als boom met grote omvang of als haag gecultiveerd worden. Dit komt doordat de soort vrij veelvuldig snoei verdraagt. In Nederland is het dus verstandig om de Taxus regelmatig te snoeien, vooral als deze waardevolle schaduwplekken en haagfuncties voor tuinen en parken in het landschap vormt.

Wanneer snoeien?

Taxus heeft een verendookt blad dat redelijk goed kan schommelen bij wind en storm. Het is daarom aan te raden om de taxus in de winter, bij voorkeur op de meest koude periode van het jaar, te snoeien. Als de temperatuur vriest, heeft het blad afgetrokken en zijn de takken stevig. Als je de Taxus snoeit tijdens ijzige periodes, zal het blad zich na een paar dagen weer herstellen. Als de Taxus echter ’s zomers in de volle zon gesnoeid wordt, kan dit schade veroorzaken aan de bladeren.

Hoe pak je het snoeien aan?

Je kunt de Taxus op twee verschillende manieren snoeien. Met een snoeischare of met een takkenschaar. De meetallschaar (snoeischare) is het beste geschikt om dikkere takken (meer dan 5 cm diameter) uit te dunnen. De takkenschaar is het aangewezen gereedschap om dunnere takken uit te dunnen (minder dan 5 cm diameter). De ideale breedte van de tak is ca. 5 cm.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Zorg er bij het snoeien voor dat je de bovenkant van de tak net onder de laatste verdieping achterlaat. Zo creëer je een symmetrisch haagbeeld dat mooi aansluit op de omgeving. Eventuele dode of gevallen takken moeten altijd worden verwijderd om verdere schade aan de Taxus te voorkomen. Bij jeugdtakken kan je gerust wat te enthousiast snoeien, deze staan erom bekend dat ze de snoei goed overleven.

Advies voor nieuwe tuinbezitters

Voor nieuwe tuinbezitters is het lastig om zelf te bepalen wanneer en hoeveel er gesnoeid moet worden. Zij kunnen beter oudere takken en twijgen laten staan ​​en alleen jonge takken snoeien. Als de Taxus goed wordt verzorgd, kan deze vaak jarenlang worden gesnoeid. Als de Taxus echter te veel wordt gesnoeid, kan het gaan lijden onder schimmelziektes, zoals olieziekte, die het overblijvende blad zal aantasten.

Het is daarom van essentieel belang om professionele hulp in te schakelen als je bedenkingen hebt over het snoeien of als je twijfelt over de juiste tijd om te snoeien. Je moet ook altijd goed geïnformeerde en betrouwbare informatie zoeken of overleggen met tuiniers.

Conclusie

Taxus is een geweldige haag- en schaduwplant die weinig onderhoud nodig heeft indien de planten goed worden verzorgd. Het is belangrijk om Taxus te snoeien in de wintermaanden, wanneer het blad afgetrokken is, en te snoeien met een snoeischare of takkenschaar. Voor nieuwe tuinbezitters is het aan te raden om alleen de jeugdtakken te snoeien en professionele hulp in te schakelen als je bedenkingen hebt over het snoeien of als je twijfelt over de juiste tijd om te snoeien. Door de plant goed te verzorgen en regelmatig te snoeien, kun je jarenlang van een prachtige Taxus genieten.

Plaats een reactie