Tijm snoeien

Tijm is een veel voorkomende sierstruik die in menig Nederlandse tuin te vinden is. De plant is gemakkelijk om te onderhouden met het juiste snoeien. Het snoeien van tijm is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en een goede groei behoudt. In deze blogpost zal ik uitleggen hoe je tijm moet snoeien in stappen.

Wanneer moet je tijm snoeien?

Tijm moet in het voorjaar (maart/april) worden gesnoeid. Door vroeg in het voorjaar te snoeien, krijgt tijm alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om de zomer en herfst fijn te groeien. Strakke, compacte vorming wordt bereikt door middel van deze regelmatige snoeibeurt.

Hoe snoei je tijm?

Het snoeien van tijm is eigenlijk een stukje knippen en plukken. Allereerst moet je al het dode of verwrongen hout wegsnijden met een behoorlijk scherpe schaar. Allereerst begin je met het verwijderen van de stengels die enigszins staan, gevolgd door het verwijderen van de stengels die de gezonde stengels onderdrukken. Je kunt ervoor kiezen om alleen de toppen te knippen om de groei te beperken. Deze techniek werkt het beste in het vroege voorjaar, voor de bloei begint. Wanneer de bloei begint, kun je de bloemloze takken eruit knippen om de plant luchtiger en gezonder te maken. Als je een extra boost geeft aan je tijm op het einde van de bloei kun je een 3-4 inch van de toppen van de takken wegsnijden.

Wat zijn de juiste gereedschappen voor tijmsnoei?

Het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt om tijm te snoeien, is schaar of tuinschaar. Je moet een kwaliteitsschaar hebben die je enkele seizoenen kunt gebruiken. Vergeet niet een touwtje of een schaar om pepermunt en tijmbloemen te knippen. Als deze planten klaar zijn voor de winter, kun je het touwtje of de schaar gebruiken om de tijm te knippen.

Conclusie

Als je goed voor je tijm wilt zorgen moet je de plant vroeg in het voorjaar snoeien. Gebruik hiervoor een goed scherpe tuinschaar of schaar om stengels weg te knippen. Dit zal de plant aanzienlijk helpen om gezond en sterk te blijven. Vergeet niet om een touwtje of schaar mee te nemen om pepermunt en tijmbloemen te knippen. Als je je aan deze tips houdt, kun je lange tijd genieten van de mooie groei van tijm in je tuin.

Plaats een reactie