Tomatenplant snoeien

Tomaten kunnen vaak in de tuin gekweekt worden. Tomatenplanten vormen gezellige kleine groepjes als ze na de oogst weer terug gaan naar de tuin. Tomatenplanten moeten goed gesnoeid worden om een goede productie van rijpe tomaten te krijgen. In dit artikel zal besproken worden hoe je het beste je tomatenplant kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Wat is “snoeien”?

Snoeien is het verwijderen van delen van een plant, ook wel bekend als “dunning”. Deze delen kunnen takken, dood en beschadigd hout, gebladerte, bloemen en vruchten zijn. Snoeien kan om verschillende redenen gedaan worden. Bij tomaten is dit om de plant gezond te houden, de tomaten meer licht te laten krijgen en de oogst te verhogen.

Wanneer te snoeien?

Het beste kun je je tomatenplant het beste snoeien als de plant ongeveer twee maanden oud is. Dit is de tijd dat het grootste deel van de tomatenplant gevormd is en de takken zo stevig zijn, dat ze het snoeiwerk kunnen aan. Het kan ook in een later stadium gedaan worden als je al tomaten ziet groeien.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe te snoeien?

Om je tomatenplant te snoeien heb je goed tuiniers gereedschap nodig. Gebruik een goede scherpe snoeischaar om de takken en twijgjes te verwijderen. Let er op dat je geen te dikke takken snoeit. Ga niet alle kleine twijgjes van de tomatenplant afsnijden; deze twijgjes zorgen ervoor dat de tomatenplant lucht krijgt.

Zorg ervoor dat je zo kort mogelijk boven een knop snoeit. Dit helpt om ziektes te voorkomen en zorgt ervoor dat er meer lucht door de tomatenplant kan stromen. Als je een grotere tak snoeit, laat er dan een paar bladeren aan staan om de plant te helpen herstellen.

Begin dicht bij de basis van de tomatenplant. Snoei de takken waarvan de meeste bladeren verwelkt en donker gekleurd zijn. Verwijder ook alle takken die tussen poten, groeien. Dit is heel belangrijk omdat het wormvorming en ziekteherhaling kan veroorzaken.

Materiaal

Voor het snoeien van tomaten heb je verschillende gereedschappen nodig. Hiervoor heb je schoon water, snoeischaar, tuinschep, en stok nodig. De snoeischaar moet scherp zijn om voorzichtig te werk te gaan en te voorkomen dat verkeerd worden gesneden. De stok kan gebruikt worden om steun te geven en om de tomatenplant te ondersteunen als de takken te zwaar zijn. Verder heb je schoon water nodig om het gereedschap te reinigen.

Tips voor het snoeien van tomatenplanten

1. Snoeien moet ongeveer eenmaal per maand gedaan worden om voor een goede productie van tomaten te zorgen.

2. Verwijder alle zieke, beschadigde twijgjes en bladeren.

3. Verwijder ook elk gespleten of verdikte stammetjes.

4. Maak niet te veel of te weinig takken weg, dit kan de groei van de tomatenplant negatief beïnvloeden.

5. Snoei de stam niet tot druivenwordende planten, deze hebben meer ondersteuning nodig en je wilt geen stammetjes die op boomtakken lijken.

6. Houd een tak bij de basis van de plant als ondersteuning om te voorkomen dat de stam verandert.

7. Snoei de tomatenplant in beweging; begin met de bovenste takken en werk je naar beneden toe en naar buiten toe.

8. Vergeet niet je gereedschap na gebruik schoon te maken en de scherpte van je gereedschap in de gaten te houden.

9. Vermijd het te veel besproeien van de stam na het snoeien om schimmel te voorkomen.

Conclusie

Snoeien is een essentieel onderdeel van het kweken van een gezonde tomatenplant. Het helpt om je tomatenplant gezond te houden en de oogst te verhogen. Snoeien moet ongeveer eenmaal per maand gedaan worden, en de beste tijd om te snoeien is als de tomatenplant twee maanden oud is. Gebruik en onderhoud goed tuiniers gereedschap zoals snoeischaar om ervoor te zorgen dat je de tomatenplant op de juiste manier snijdt. Er moeten niet al te veel takken weggesneden worden en daarnaast is het ook belangrijk om één invoeg van elke tak te laten zitten zodat de functie daarvan in stand blijft.

Plaats een reactie