Trompetbloem snoeien

Wat is een Trompetbloem?

Een Trompetbloem is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Ze groeit in bergen en op hellingen en komt voor in twee kleuren: geel, oranje of rood. De bloemen zijn groot, met bollen die uitsteken naar buiten als bellen die aan de steel hangen. De stengels en bladeren zijn donkergroen. De plant is winterhard en groeit tot 1-2 m hoog.

Waarom snoeien?

Het is belangrijk om regelmatig Trompetbloemen te snoeien. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de bloemen en bollen helderder zijn en mooier uitzien. In tegenstelling tot andere bloemen, neemt het snoeien van Trompetbloemen een speciale techniek in acht. Snoeien wordt meestal gebruikt om de plant kleiner te maken om zo meer ruimte in je tuin te creëren. Door de plant te snoeien, kun je ook meer bloombollen krijgen.

Hoe te snoeien en wanneer?

Trompetbloemen kunnen het beste begin maart worden gesnoeid, als de winterse kou overwaait. Bij het snoeien van Trompetbloemen moeten de bladeren en het uiteinde van elke steel worden verwijderd. Doe dit met een kleine scherm of een scherpe snoeischaar; vermijd het gebruik van een machine, omdat de meeste machines de plant uitdrogen, waardoor de bloemen verzwakken. Snoei vervolgens de steel tot iets meer dan vijftien centimeter onder de bladeren.

GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 164.00

Als je een Trompetbloem wilt vermaken, moet je de stelen die je wilt verkorten bij elkaar binden. De lange steel dient te worden verwijderd. Om de plant kleiner te maken en de grootte te beheersen, knip je de bovenkant van de stam tot ongeveer 15 cm boven de grond. Hoewel het verkorten de grootte van de plant kan verminderen, kan het ook leiden tot een lagere opbrengst en minder bloemen. Het vermaken van Trompetbloemen moet elke twee jaar worden uitgevoerd om de beste resultaten te behalen.

Extra tips

Het snoeien van Trompetbloemen vereist geduld en de juiste technieken om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Om Trompetbloemen gezond te houden, zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden.

  • Begin het snoeiproces rechtstreeks na de bloem in de lente, voor de bloembollen uitspruiten.
  • Door het snoeien blijven de bollen gezond en verschijnen er meer bloemen in het voorjaar.
  • Gebruik scherpe snoeischaar of een tuingaas om de plant te snoeien.
  • Snoei nooit de gloeiende bollen, aangezien de bollen alleen kunnen groeien met behoud van de huidige staat.
  • Verwijder zieke, gedroogde of beschimmelde bloemen.
  • Verwijder verbogen, beschadigde of doodgeworde stengels.
  • Gebruik aangepaste stormjassen als regenweersomstandigheden voortduren.

Conclusie

Trompetbloemen moeten regelmatig worden gesnoeid om ze gezond en mooi te houden. De beste manier om Trompetbloemen te snoeien, is door het verwijderen van de stelen, de bladeren en de bovenkant van de stam tot ongeveer 15 cm boven de grond. Snoeien moet altijd gebeuren met scherpe snoeischaar of tuingaas en het moet begin maart worden gedaan als de koude winterse is overgetrokken. Denk eraan dat snoeien meer bloemen kan opleveren, maar ook kan leiden tot een lagere opbrengst. Als je regelmatig de planten snoeit om ze gezond en helder te houden, kun je de beste resultaten verwachten.

Plaats een reactie