Trompetbloem snoeien

Wat is een Trompetbloem?

Een Trompetbloem is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Ze groeit in bergen en op hellingen en komt voor in twee kleuren: geel, oranje of rood. De bloemen zijn groot, met bollen die uitsteken naar buiten als bellen die aan de steel hangen. De stengels en bladeren zijn donkergroen. De plant is winterhard en groeit tot 1-2 m hoog.

Waarom snoeien?

Het is belangrijk om regelmatig Trompetbloemen te snoeien. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de bloemen en bollen helderder zijn en mooier uitzien. In tegenstelling tot andere bloemen, neemt het snoeien van Trompetbloemen een speciale techniek in acht. Snoeien wordt meestal gebruikt om de plant kleiner te maken om zo meer ruimte in je tuin te creëren. Door de plant te snoeien, kun je ook meer bloombollen krijgen.

Hoe te snoeien en wanneer?

Trompetbloemen kunnen het beste begin maart worden gesnoeid, als de winterse kou overwaait. Bij het snoeien van Trompetbloemen moeten de bladeren en het uiteinde van elke steel worden verwijderd. Doe dit met een kleine scherm of een scherpe snoeischaar; vermijd het gebruik van een machine, omdat de meeste machines de plant uitdrogen, waardoor de bloemen verzwakken. Snoei vervolgens de steel tot iets meer dan vijftien centimeter onder de bladeren.

Als je een Trompetbloem wilt vermaken, moet je de stelen die je wilt verkorten bij elkaar binden. De lange steel dient te worden verwijderd. Om de plant kleiner te maken en de grootte te beheersen, knip je de bovenkant van de stam tot ongeveer 15 cm boven de grond. Hoewel het verkorten de grootte van de plant kan verminderen, kan het ook leiden tot een lagere opbrengst en minder bloemen. Het vermaken van Trompetbloemen moet elke twee jaar worden uitgevoerd om de beste resultaten te behalen.

Extra tips

Het snoeien van Trompetbloemen vereist geduld en de juiste technieken om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Om Trompetbloemen gezond te houden, zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden.

  • Begin het snoeiproces rechtstreeks na de bloem in de lente, voor de bloembollen uitspruiten.
  • Door het snoeien blijven de bollen gezond en verschijnen er meer bloemen in het voorjaar.
  • Gebruik scherpe snoeischaar of een tuingaas om de plant te snoeien.
  • Snoei nooit de gloeiende bollen, aangezien de bollen alleen kunnen groeien met behoud van de huidige staat.
  • Verwijder zieke, gedroogde of beschimmelde bloemen.
  • Verwijder verbogen, beschadigde of doodgeworde stengels.
  • Gebruik aangepaste stormjassen als regenweersomstandigheden voortduren.

Conclusie

Trompetbloemen moeten regelmatig worden gesnoeid om ze gezond en mooi te houden. De beste manier om Trompetbloemen te snoeien, is door het verwijderen van de stelen, de bladeren en de bovenkant van de stam tot ongeveer 15 cm boven de grond. Snoeien moet altijd gebeuren met scherpe snoeischaar of tuingaas en het moet begin maart worden gedaan als de koude winterse is overgetrokken. Denk eraan dat snoeien meer bloemen kan opleveren, maar ook kan leiden tot een lagere opbrengst. Als je regelmatig de planten snoeit om ze gezond en helder te houden, kun je de beste resultaten verwachten.

Plaats een reactie