Tulpenboom snoeien

De tulpenboom is een prachtige dennensoort die overal in Nederland voorkomt. Hij is gekend om zijn fraaie donkergroene bladeren en glinsterende bloemknoppen in het voorjaar. Daarnaast is de tulpenboom een uitzonderlijk kleurrijke structuurboom. Hoewel de verzorging van de tulpenboom vrij eenvoudig is, vindt het snoeien een belangrijke plaats in het onderhoud. In dit artikel vertellen we je meer over het snoeien van de tulpenboom.

Waarom snoeien?

De tulpenboom heeft periodiek snoeien nodig om de gezondheid van de boom te behouden. Hierbij worden overbodige twijgen, takken en struiken weggesneden, alsmede vergeelde of gebroken bladeren. Jaarlijks snoeien helpt ook bij het reguleren van de groei van de boom. Met behulp van het snoeien kun je de voortplantingsmogelijkheden van de tulpenboom verhogen. Door de groei van de boom te beperken, voorkom je ook dat zich een ongezonde situatie voordoet.

Wanneer snoeien?

Ideaal gezien wordt de tulpenboom op het einde van de winter gesnoeid. Na de eerste vorst is de winter voorbij en morgen kun je de tulpenboom in de lente snoeien. De lente is een gunstige tijd om te vernieuwen en verjongen. Ook heb je dan meer licht op de nieuwe takken of knoppen. Wanneer de tulpenboom in bloei staat, kan je het snoeien beter achterwege laten. De bloemenblaadjes of knoppen zouden beschadigd kunnen worden bij de operatie van het snoeien.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Gereedschappen voor het snoeien

Voor het snoeien van de tulpenboom is het noodzakelijk om specifieke gereedschappen te gebruiken. Als eerste heb je een een snoeischaar of een takkenschaar nodig. Deze kunnen verschillende groottes hebben, afhankelijk van de grootte van de takken. Daarnaast is het belangrijk om een beitel mee te nemen om de takken schoon af te maken. Een grotere beitel of hakmes is handig als je stevigere stammen moet snoeien. Als laatste heb je loofborstel of schoffel nodig om de resterende takken en bladeren te verwijderen.

Snoeimethode

De ideale snoei methode om te volgen is die van de natuurlijke vorming. Dit betekent dat je de takken en twijgen langzaam in de richting van de beweging van de stam snoeit. Bij sommige soorten tulpenbomen kun je ook de top knoppen snoeien om de vorm af te stemmen. Hierbij is het belangrijk om alleen de dode takken te verwijderen die kruisen met andere takken. Wanneer je jonge takken en bladeren verwijdert, kan dit leiden tot een onnatuurlijke vorm. Met het goede materiaal is het relatief eenvoudig om de tulpenboom te snoeien. Vergeet niet de gesnoeide takken af te voeren, of op te ruimen.

Conclusie

Het juiste periodiek snoeien van je tulpenboom kan ervoor zorgen dat hij gezond blijft en er prachtig uitziet. De winter is in principe de beste periode om de boom te snoeien. Daarnaast heb je verschillende gereedschappen nodig om de takken en bladeren schoon af te maken. Voer de operatie met de natuurlijke vormingstheorie uit en knip je structuren af om de ergste overbelaste takken te verminderen. Als je draagt bij aan het verhogen van de spectaculaire look van je tulpenboom met een wekelijks onderhoud, dan zul je jaren kunnen genieten van deze prachtige structuurboom.

Plaats een reactie