Vaste planten snoeien

Het snoeien van vaste planten is een belangrijke stap op weg naar een mooie tuin. Door op de juiste manier te snoeien krijgen vaste planten meer ruimte en lucht en om zo optimaal te kunnen bloeien. Het snoeien van vaste planten is niet moeilijk, maar je moet wel weten wanneer je de planten het beste kunt snoeien en je moet ook weten met welke middelen je ze gaat snoeien.

Wanneer en hoe je vaste planten snoeit

Het is het beste om vaste planten tijdens de groeiperiode te snoeien. Dit begint meestal in het vroege voorjaar en duurt tot juni of juli. Dit is afhankelijk van het klimaat waarin je woont.

Het snoeien van vaste planten begint met het afknippen van de dode bloemen. Dit helpt om de nieuwe bloemen te vergemakkelijken. Daarna is het tijd om de schubbige, verdorde en oude stengels van de plant af te knippen. Dit geeft de plant meer ruimte om nieuwe stengels en bloemen te produceren.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Vervolgens is het tijd om de takken terug te knippen om de plant meer structuur te geven. Om te bepalen tot waar je de plant terug moet knippen, kun je de plante per stuk bekijken. Als je de plant terug knipt, probeer dan de basis goed te zien, zodat je zeker weet dat je niet weggaat dan waar de plant zijn wortels heeft.

Tot slot kun je de vaste planten bemesten met wat organische mest, of een speciaal voor vaste planten gemaakt bemestingsproduct. Om te voorkomen dat de mest afspoelt kan het handig zijn om de grond rondom de planten te mulchen.

Gereedschappen

Om vaste planten goed te kunnen snoeien heb je een aantal gereedschappen nodig. De meest voorkomende gereedschappen zijn snoeischaren, een telescopische stokzaag en een stokzaag op telescopische stelen.

Snoeischaren worden gebruikt voor het afknippen van de dode bloemen en bladeren. Het is belangrijk om scharen van goede kwaliteit te gebruiken, zodat ze scherp zijn en gemakkelijk te gebruiken.

Een telescopische stokzaag is een handig gereedschap om grote takken te verwijderen die moeilijk bereikbaar zijn. Telezoomstokzagen zijn voorzien van een telescopische steel, waardoor u gemakkelijk bij hooggelegen takken kunt komen.

Een stokzaag op telescopische stelen is handig voor het snoeien van kleine takken. Je kunt de steel op verschillende hoogtes instellen en zo gemakkelijk bij de takken komen, ook al hangen de takken hoog.

Het is ook belangrijk om handschoenen te dragen, omdat het snoeien van vaste planten je vingers en armen kan verwonden bij het afknippen van takken.

Conclusie

Het snoeien van vaste planten is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Door op de juiste manier te snoeien geef je de plant de ruimte en lucht die het nodig heeft om voeding te krijgen en zo optimaal te bloeien.

Het snoeien van vaste planten begint met het afknippen van de dode bloemen en vervolgens de stengels en takken terugknippen tot de basis van de plant. Het is het beste om dit te doen tijdens de groeiperiode, van het vroege voorjaar tot juni of juli.

Om vaste planten goed te kunnen snoeien heb je een aantal gereedschappen nodig, zoals snoeischaren, telescopische stokzagen en stokzagen op telescopische stelen. Ten slotte is het belangrijk om handschoenen te dragen, omdat het snoeien je vingers en armen kan blessuren als je niet voorzichtig bent.

Plaats een reactie