Viburnum snoeien – Hoe voer je het uit en wanneer?

Een van de meest geliefde struiken voor tuinieren is de Viburnum. Deze struik, afkomstig uit Centraal- en Oost-Azië, afrika en Europa, is populair vanwege zijn zeer gevarieerde bloemen, bladeren, vruchten en stengels. Een goed onderhouden Viburnum voegt veel decoraties toe aan uw tuin, met zijn kale en grote bladeren die een prachtige achtergrond vormen voor deze struik. Maar hoe voer je het beste Viburnum snoeien uit? Lees verder om hier alles over te weten te komen.

Over Viburnum snoeien

Snoeien of ook wel topping, is een vorm van kunstmatig verjongen van planten. Door periodiek snoeien kunnen we de Viburnum in vorm houden om er zo goed mogelijk uit te laten zien. Een goed onderhouden Viburnum struik kan een levensduur hebben tot 20 of meer jaar. Snoeien is een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van de Viburnum struik. Door met regelmaat te snoeien zal de struik meer kleur, bloemen en vruchten geven. Dit zal het uiterlijk van de struik verbeteren en de bladgroei stimuleren.

Hoe snoei je Viburnum?

Het snoeien van de Viburnum is een relatief eenvoudig proces. Het is een goed idee om te beginnen met het inspecteren van de struik en alle takken op te zoeken die moeten worden verwijderd. Als de Viburnum gebladerte heeft dat jonger is dan twee jaar oud, dan is dit degene die je het beste kunt verwijderen. Inspecteer ook takken die zich binnenin de struik bevinden voor eventueel overbodig gebladerte.

Je kunt een scherp gereedschap, zoals een snoeischaar of snoeizaag, gebruiken om de takken af te knippen. Snoei niet te veel, maar knip wel alle overbodige takken af. Houd bij het snoeien altijd in gedachten dat het vermijden van het maken van een schoonheidsslag verstandig is omdat dit permanente schade kan veroorzaken.

Wanneer je klaar bent met snoeien, kun je de gesnoeide takken verwijderen en de struik zo laten groeien tot ze een gezonde en mooie uitstraling krijgt. Als je het snoeien aan het einde van het seizoen uitvoert, zal de struik meer bloemen produceren in het volgende seizoen.

Wanneer Viburnum snoeien?

De beste tijd om te beginnen met Viburnum snoeien is tijdens de lente. Je moet echter vermijden om de Viburnum in de late herfst tot de vroege lente te snoeien, dit omdat dit de winterrust van de plant storend is. Door het snoeien vlak voor de start van de winter zal het einde van het seizoen en het tijdstip waarop de bloemen gaan openen niet kunnen worden gegarandeerd.

Snoei de Viburnum in de lente als de bladeren zijn beginnen te groeien. Dit maakt het veel gemakkelijker om de struik in de gewenste vorm te snoeien. Snoeien omvat het verwijderen van alle dorre, kapotte of onvolgroeide bladeren en takken. Als de struik gedurende langere perioden wordt gesnoeid, worden ook alle dode en dorre bladeren verwijderd. Na het snoeien kan de plant veel beter worden gevoed en gehydrateerd.

Wat is het gereedschap dat je nodig hebt?

Voor het optimaal snoeien van de Viburnum heb je een aantal verschillende gereedschappen nodig. Ten eerste heb je een snoeischaar nodig. Dit is het meest gebruikte gereedschap en is verkrijgbaar in verschillende maten. Hoe groter de schaar, hoe beter. Verder is het aan te bevelen om een snoeizaag te gebruiken als je takken moet knippen die groter zijn dan 1 cm in doorsnee. Als laatste heb je ook een takkenschaar nodig voor het snoeien van de dunnere takken. Als je het snoeien klaar hebt, is het aan te raden de gebruikte gereedschappen schoon te maken, waardoor infecties en ziektes kunnen worden voorkomen.

Voordelen van Viburnum snoeien

Door het regelmatig snoeien van de Viburnum zullen je bloemen en vruchten meer kleur en aroma krijgen. Door de aanwezige takken te verwijderen kunnen bepaalde gebieden meer zonlicht ontvangen. Hierdoor zal er minder schimmel en plagen ontstaan. Snoeien zal de Viburnum in vorm houden, waardoor deze er gezond en sterk uit zal blijven zien. Mocht je de struik verplaatsen, dan is het ook aan te raden om deze te snoeien, omdat dit de kans op schade vermindert.

Conclusie

Het snoeien van een Viburnum is geen moeilijke taak, maar het resultaat kan wel heel erg mooi zijn. Snoeien is een belangrijk onderdeel van het tuinieren van deze struik. Je kunt begrijpen dat het snoeien tijdens bepaalde seizoenen moet worden uitgevoerd om een optimaal resultaat te behalen. Door het regelmatig snoeien van de Viburnum kun je ervoor zorgen dat de struik gezond en sterk blijft en je de schoonheid van deze prachtige bloeiende struik helemaal kunt genieten.

Plaats een reactie